Jak uvařit valašskou pápěnku – dětskou mléčnou kaši | recept
Jak uvařit valašskou pápěnku – dětskou mléčnou kaši | recept. Pápěnka nebo také papka se po staletí vařila malým dětem na venkově. Těm nejmenším jen z vody, větším z ředěného mléka a starším už jen z mléka. Mouka se zlehka upraží na másle na rozdíl od známé klasiky, kdy se jen povaří v mléce. Pražením se změní škrob v dextriny a stane se lehčeji stravitelným. To a mnohem více se můžete dočíst v knize Česká strava lidová od M. Úlehlové-Tilschové. Kaši jsem podle návodu zkusila uvařit a věřte, že až ji vyzkoušíte, už ji jinak vařit nebudete.
Co je potřeba
- máslo
- mléko
- dětská krupička, krupice nebo hrubá mouka
- cukr
- kakao nebo mletá skořice na posyp
Tipy
Staré recepty neobsahují míry a váhy. Kaši vařte odhadem, na dvě porce stačí plátek másla. Opraženou krupici zalévejte mlékem opatrně, aby výsledná kaše nebyla moc řídká. Až ji budete dělat podruhé, už budete mít míry „v oku“ a bude hustá přesně tak, jak ji máte rádi.
Diskuze k článku