staroceskerecepty.cz

Jak uvařit valašskou pápěnku – dětskou mléčnou kaši | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak uvařit valašskou pápěnku – dětskou mléčnou kaši | recept. Pápěnka nebo také papka se po staletí vařila malým dětem na venkově. Těm nejmenším jen z vody, větším z ředěného mléka a starším už jen z mléka. Mouka se zlehka upraží na másle na rozdíl od známé klasiky, kdy se jen povaří v mléce. Pražením se změní škrob v dextriny a stane se lehčeji stravitelným. To a mnohem více se můžete dočíst v knize Česká strava lidová od M. Úlehlové-Tilschové. Kaši jsem podle návodu zkusila uvařit a věřte, že až ji vyzkoušíte, už ji jinak vařit nebudete.

Co je potřeba

  • máslo
  • mléko
  • dětská krupička, krupice nebo hrubá mouka
  • cukr
  • kakao nebo mletá skořice na posyp

Krok 1

Na kousku másla zlehka opražte krupici. Stačí jen chvilku, krupička musí zůstat světle žlutá.

Krok 2

Zalijte studeným mlékem a důkladně metličkou prošlehejte, aby v kaši nezůstaly hrudky. Oslaďte, ale jen málo, kaše se na talíři pocukruje. 

Krok 3

Přiveďte k varu a za stálého míchání kaši vařte do požadované hustoty. Je-li kaše příliš hustá, zřeďte ji přidáním studeného mléka a opět chvíli provařte. Hotovou kaši rozdělte na talíře.

Krok 4

Kaše se může podávat jen tak, bez posypu. Větším dětem ji ozdobte kakaem nebo mletou skořicí a moučkovým cukrem. Protože máslo je součástí kaše, už žádné k posypu nepřidávám.

Staré recepty neobsahují míry a váhy. Kaši vařte odhadem, na dvě porce stačí plátek másla. Opraženou krupici zalévejte mlékem opatrně, aby výsledná kaše nebyla moc řídká. Až ji budete dělat podruhé, už budete mít míry „v oku“ a bude hustá přesně tak, jak ji máte rádi.

 


Zdroj: https://www.staroceskerecepty.cz/jak-uvarit-valasskou-papenku-detskou-mlecnou-kasi-recept.html