Jste zde

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Sobota, 4. Srpen 2018 - 15:22

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a velkou chutí.

Klasické kompoty jsou sice tak trochu „out“, ale řekneme si, pro koho a proč je vhodné mít alespoň pár sklenic jahodového kompotu přichystáno v zimních zásobách – na dobu nejrůznějších viróz a nemocí z nachlazení. Nabízíme ty nejjednodušší, ale osvědčené recepty na výtečný jahodový koncentrát a jahodový kompot.

Vertical rectangle
Medium rectangle
1

Pro děti, ale také pro tatínky, babičky a dědečky

Zatímco dospělé ženy s přijímáním tekutin v létě nemají problémy, o dodržování svého „pitného režimu“ hovoří často a rády a „petka“ s minerálkou v ruce už málem povýšila na módní doplněk, u ostatních členů rodiny to zhusta bývá jinak.

  1. Muži toho přes den v práci moc nevypijí, na takové „hlouposti“ nemají myšlení ani čas. Když přijdou domů, žízeň se ohlásí. A protože nejsou žáby, aby pili vodu, jdou tekutinový deficit vyrovnat někam „na zahrádku“. Pivo pak leze rychle nejen do hlavy, ale také do peněz.
  2. Levné není ani pití pro děti.Voda jim nechutná, minerálky odmítají. Chtěly by limonády (značkové), džusy (neředěné) a šťávy (z reklamy). A tak i do dětských hrdel padají desetikoruny jak do hracího automatu. Nedělají nám starosti jen peníze, ale spíš vědomí, že kupované nápoje jsou nezdravé, plné cukru, umělých sladidel, neorganických chemikálií a bůhví čeho ještě.
  3. Trápí nás ale i naše stará babička a děda. Lékař jim (i nám) klade na srdce, aby hlavně hodně pili. Jenže voda jim připadá moc těžká, limonády jsou s bublinkami, džusy moc sladké a minerálka jim nedělá dobře.

Oč jednodušší je situace, když je doma stále při ruce sklenice domácího jahodového koncentrátu: Vodou si jej každý rozředí podle svého gusta, děti si z něj vmžiku připraví i jahodové mléko, muž se po příchodu z práce s chutí napije (čímž ho přestane bolet hlava). Babička a děda mají radost z domácího produktu, a tak budou pít s potěšením.

2

Jahodový kompot pro nemocné

Mít ve sklepě pár sklenic jahodového kompotu, to je takové ženské „myšlení za roh“. V létě a na podzim si na kompot nikdo nevzpomene. Podzim však bývá začátkem šňůry kratších i delších onemocnění.

Děcko jen hoří a nemá chuť k jídlu. Krček zapálený virózou nebo angínou bolí při polykání. Miska hladkého jahodového kompotu ochladí, dodá energii.

To samé platí u seniorů, kteří dost často už tak trpí nechutenstvím,natož při chorobě.

Ve správnou chvíli k posteli přinesený jahodový kompot může zvrátit tatínkovu agónii, když „na smrt nemocen“ ulehne s rýmou

3

Klasický jahodový kompot

  • 400 g krystalového cukru
  • 1000 ml vody

Cukr svaříme s vodou. Očištěné jahody nasypeme do sklenic (raději větších) a dobře setřeseme, aby se jich vešlo co nejvíc. Zalijeme cukerným nálevem, zavíčkujeme a 25 minutsterilujeme při 85 stupních Celsia. Pro lepší barvu kompotu můžeme přidat pár kapek citronové šťávy. Kdyby se „sešly“ jahody s červeným rybízem, můžeme přidat pro barvu k jahodám pár kuliček. Při tomto způsobu musíme počítat s tím, že se jahody svaří a ve sklenici jich bude jen o něco víc než polovina obsahu.

  • Kompot se hodí k přímé konzumaci
4

Jahodový kompot ze svařených jahod

  • 2000 g jahod
  • 250 ml vody
  • 850 g krystalového cukru

Na kompot vybíráme raději menší, pěkně vybarvené plody. Cukr s vodou rozvaříme a házíme do něho po částech jahody. Necháme projít varem (jen „překulit). Pak opatrně vybereme do sklenic a zalijeme šťávou. Jahody se svařily, a tak se jich do sklenice vejde víc. Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 85 stupních Celsia.

  • Zbylou šťávu naředíme na nápoj k okamžité konzumaci.
  • Kompot se dobře hodí na pudinky, nákypy, flameri, trhance a podobně.
5

Jahodový koncentrát

  • 2000 g jahod
  • 2000 g krystalového cukru
  • 50g kyseliny citronové
  • 1500 ml vody

Dva kilogramy (což budou po rozvaření přibližně dva litry) jahod dáme do většího hrnce(ideální je čtyř až pětilitrový), podlijeme litrem a půl vody. Přivedeme k varu, asi pět minut vaříme, až jahody změknou. Pak ručním mixerem jemně rozmělníme.

Dáme znovu vařit, přisypeme dva kilogramy krystalového cukru a 50 g kyseliny citronové. Za stálého míchání vaříme zvolna asi deset minut.

  • Na povrchu se bude tvořit pěna. Není to nic špatného, co by se nedalo zkonzumovat – vždyť vaříme jen jahody s cukrem. Můžeme ji sbírat do nějaké příruční misky a později naředit vodou k okamžitému vypití, a nebo si jí nemusíme všímat – nevyrábíme čirou šťávu, ale koncentrát z celého ovoce.

Po deseti minutách odstavíme. Buď naléváme ještě vřelé do sklenic, které zavíčkujeme a převrátíme. A nebo koncentrát plníme do sklenic mírně prochladlý, a pak ovšem musíme 20 minut sterilizovat při 80 stupních Celsia. Sterilizovaný vydrží až rok. Je-li určen k okamžité spotřebě, netřeba sterilizovat, ale musíme ho dát do lednice.

  • Koncentrát se podle chuti ředí vodou, sodovkou, minerálkou, studeným mlékem. Lze jej použít do jogurtů nebo zakysaných nápojů. Rovněž se hodí k přípravě míchaných nealkoholických nápojů (grenadina, americká limonáda), do míchaných alkoholických nápojů (místo jahodového džusu), přípravě pravého ovocného čaje, do punčů.

V létě jsou tekutiny důležitější než vitamin C

Námitka, že se varem ničí vitamin C, je oprávněná. Koncentrát  ovšem vyrábíme především jako „nechemický“ polotovar k přípravě nápojů – budeme ho dávat do vody, aby byla chutnější a abychom hodně pili. Nutnost a potřeba zvýšeného příjmu tekutin je především v horkých dnech. A tou dobou máme dostatečný přísun vitaminu C v čerstvém ovoci a zelenině – prioritou je právě to pití. A kdy budou naši blízcí dostatečně pít? Když jim nápoj bude chutnat. Jahodový koncentrát je toho zárukou. Jestliže ho rodina vypije hned, nic se neděje. K tomu byl přece určen.

Leaderboard
Medium rectangle
Autor: staroceskerecepty.cz | Zobrazit autorská práva Text a foto: (jez)
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...

Vepřové na houbách s hráškem: Chutná a zdravá klasika

Vepřové na houbách s hráškem je jídlo vonící poctivou domácí kuchyní. Měkké plátky trochu nevýrazného vepřového báječně provoní použité máslo, houby a cibule. Chuťový akord doplní jemně nasládlý hrášek. Vepřové na houbách s hráškem nejen výtečně chutná a hezky vypadá. Třebaže se jedná o tradiční...

Nejnovější články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...

Vepřové na houbách s hráškem: Chutná a zdravá klasika

Vepřové na houbách s hráškem je jídlo vonící poctivou domácí kuchyní. Měkké plátky trochu nevýrazného vepřového báječně provoní použité máslo, houby a cibule. Chuťový akord doplní jemně nasládlý hrášek. Vepřové na houbách s hráškem nejen výtečně chutná a hezky vypadá. Třebaže se jedná o tradiční...