Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně
Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a velkou chutí.
Klasické kompoty jsou sice tak trochu „out“, ale řekneme si, pro koho a proč je vhodné mít alespoň pár sklenic jahodového kompotu přichystáno v zimních zásobách – na dobu nejrůznějších viróz a nemocí z nachlazení. Nabízíme ty nejjednodušší, ale osvědčené recepty na výtečný jahodový koncentrát a jahodový kompot.
Krok 1
Pro děti, ale také pro tatínky, babičky a dědečky
Zatímco dospělé ženy s přijímáním tekutin v létě nemají problémy, o dodržování svého „pitného režimu“ hovoří často a rády a „petka“ s minerálkou v ruce už málem povýšila na módní doplněk, u ostatních členů rodiny to zhusta bývá jinak.
- Muži toho přes den v práci moc nevypijí, na takové „hlouposti“ nemají myšlení ani čas. Když přijdou domů, žízeň se ohlásí. A protože nejsou žáby, aby pili vodu, jdou tekutinový deficit vyrovnat někam „na zahrádku“. Pivo pak leze rychle nejen do hlavy, ale také do peněz.
- Levné není ani pití pro děti.Voda jim nechutná, minerálky odmítají. Chtěly by limonády (značkové), džusy (neředěné) a šťávy (z reklamy). A tak i do dětských hrdel padají desetikoruny jak do hracího automatu. Nedělají nám starosti jen peníze, ale spíš vědomí, že kupované nápoje jsou nezdravé, plné cukru, umělých sladidel, neorganických chemikálií a bůhví čeho ještě.
- Trápí nás ale i naše stará babička a děda. Lékař jim (i nám) klade na srdce, aby hlavně hodně pili. Jenže voda jim připadá moc těžká, limonády jsou s bublinkami, džusy moc sladké a minerálka jim nedělá dobře.
Oč jednodušší je situace, když je doma stále při ruce sklenice domácího jahodového koncentrátu: Vodou si jej každý rozředí podle svého gusta, děti si z něj vmžiku připraví i jahodové mléko, muž se po příchodu z práce s chutí napije (čímž ho přestane bolet hlava). Babička a děda mají radost z domácího produktu, a tak budou pít s potěšením.
Krok 2
Jahodový kompot pro nemocné
Mít ve sklepě pár sklenic jahodového kompotu, to je takové ženské „myšlení za roh“. V létě a na podzim si na kompot nikdo nevzpomene. Podzim však bývá začátkem šňůry kratších i delších onemocnění.
Děcko jen hoří a nemá chuť k jídlu. Krček zapálený virózou nebo angínou bolí při polykání. Miska hladkého jahodového kompotu ochladí, dodá energii.
To samé platí u seniorů, kteří dost často už tak trpí nechutenstvím,natož při chorobě.
Ve správnou chvíli k posteli přinesený jahodový kompot může zvrátit tatínkovu agónii, když „na smrt nemocen“ ulehne s rýmou
Krok 3
Klasický jahodový kompot
- 400 g krystalového cukru
- 1000 ml vody
Cukr svaříme s vodou. Očištěné jahody nasypeme do sklenic (raději větších) a dobře setřeseme, aby se jich vešlo co nejvíc. Zalijeme cukerným nálevem, zavíčkujeme a 25 minutsterilujeme při 85 stupních Celsia. Pro lepší barvu kompotu můžeme přidat pár kapek citronové šťávy. Kdyby se „sešly“ jahody s červeným rybízem, můžeme přidat pro barvu k jahodám pár kuliček. Při tomto způsobu musíme počítat s tím, že se jahody svaří a ve sklenici jich bude jen o něco víc než polovina obsahu.
- Kompot se hodí k přímé konzumaci
Krok 4
Jahodový kompot ze svařených jahod
- 2000 g jahod
- 250 ml vody
- 850 g krystalového cukru
Na kompot vybíráme raději menší, pěkně vybarvené plody. Cukr s vodou rozvaříme a házíme do něho po částech jahody. Necháme projít varem (jen „překulit). Pak opatrně vybereme do sklenic a zalijeme šťávou. Jahody se svařily, a tak se jich do sklenice vejde víc. Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 85 stupních Celsia.
- Zbylou šťávu naředíme na nápoj k okamžité konzumaci.
- Kompot se dobře hodí na pudinky, nákypy, flameri, trhance a podobně.
Krok 5
Jahodový koncentrát
- 2000 g jahod
- 2000 g krystalového cukru
- 50g kyseliny citronové
- 1500 ml vody
Dva kilogramy (což budou po rozvaření přibližně dva litry) jahod dáme do většího hrnce(ideální je čtyř až pětilitrový), podlijeme litrem a půl vody. Přivedeme k varu, asi pět minut vaříme, až jahody změknou. Pak ručním mixerem jemně rozmělníme.
Dáme znovu vařit, přisypeme dva kilogramy krystalového cukru a 50 g kyseliny citronové. Za stálého míchání vaříme zvolna asi deset minut.
- Na povrchu se bude tvořit pěna. Není to nic špatného, co by se nedalo zkonzumovat – vždyť vaříme jen jahody s cukrem. Můžeme ji sbírat do nějaké příruční misky a později naředit vodou k okamžitému vypití, a nebo si jí nemusíme všímat – nevyrábíme čirou šťávu, ale koncentrát z celého ovoce.
Po deseti minutách odstavíme. Buď naléváme ještě vřelé do sklenic, které zavíčkujeme a převrátíme. A nebo koncentrát plníme do sklenic mírně prochladlý, a pak ovšem musíme 20 minut sterilizovat při 80 stupních Celsia. Sterilizovaný vydrží až rok. Je-li určen k okamžité spotřebě, netřeba sterilizovat, ale musíme ho dát do lednice.
- Koncentrát se podle chuti ředí vodou, sodovkou, minerálkou, studeným mlékem. Lze jej použít do jogurtů nebo zakysaných nápojů. Rovněž se hodí k přípravě míchaných nealkoholických nápojů (grenadina, americká limonáda), do míchaných alkoholických nápojů (místo jahodového džusu), přípravě pravého ovocného čaje, do punčů.
V létě jsou tekutiny důležitější než vitamin C
Námitka, že se varem ničí vitamin C, je oprávněná. Koncentrát ovšem vyrábíme především jako „nechemický“ polotovar k přípravě nápojů – budeme ho dávat do vody, aby byla chutnější a abychom hodně pili. Nutnost a potřeba zvýšeného příjmu tekutin je především v horkých dnech. A tou dobou máme dostatečný přísun vitaminu C v čerstvém ovoci a zelenině – prioritou je právě to pití. A kdy budou naši blízcí dostatečně pít? Když jim nápoj bude chutnat. Jahodový koncentrát je toho zárukou. Jestliže ho rodina vypije hned, nic se neděje. K tomu byl přece určen.