Jste zde

Staročeský oukrop. Česnečka od Pohlreicha je bohatší variantou oukropu

Sobota, 4. Srpen 2018 - 15:16

„Na nachlazení a ostatní neduhy česnekovou polévku, oukrop neb česnečku užívati, polévka jest osvědčeným medikamentem staročeské kuchyně.“

I takto by se dal trefně uvést recept na česnečku, která své kořeny má i ve staročeské kuchyni. Předpisů na oukrop z česneku a brambor naše babičky a prababičky znaly několikatero. Marie Janků-Sandtnerová také dva recepty na oukrop v Knize rozpočtů a kuchařských předpisů popsala.

Důkazem nesmrtelnosti česnekové polévky budiž i to, že se předpis dochoval dodnes, „moderní“ bílá česnečka od Pohlreicha jest „přepychovější“ česnečkou původní. Čerpající ze staročeského receptu na prostou a lacinou, ale zato zdraví posilující polévku. Ochutnejme tu původní. A navrch recept na česnečku od Pohlreicha ke srovnání v odkazu.

1

Pro 5 porcí česnekové polévky 4 stroužky česneku budou zapotřebí. Česnek oloupati, se solí rozetříti. A do osolené vody (1 a čtvrt litru vody) v hrnci utřený česnek nesmíme zapomenouti umístit.

2

Do česnečky i ve 40. letech 20. století bylo zvykem dávati zemčata, čili brambory. Ostatně ty údajně v našich luzích a hájích během divokých prusko-rakouských válek zdomácněly. Do česnečky po staročesku proto 25 dkg brambor oloupeme a na kostky nakrájíme.

3

Špetka majoránky na dochucení a dobré trávení, 3 dkg husího nebo vepřového sádla do česnečky vhodíme a můžeme polévku s radostí vařit, až zemčata změknou. Česnečku nakonec tlučeným pepřem (4 zrnka) okořeníme a s nakrájeným, s na sádle opečeným chlebem servírujeme strávníkům.

Tipy

Bílá česnečka od Pohlreicha jako luxusnější varianta tradiční česnekové polévky a další recepty na česnekové polévky 5x jinak v receptáři pro šikovné ruce HOBBYs.CZ

Autor: staroceskerecepty.cz | Zobrazit autorská práva Snímek oukropu pořídil Dezidor, mediawiki.org/wiki/File:%C4%8Cesne%C4%8Dka.jpeg
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...

Nejnovější články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...