Jak uvařit staročeskou směs z jablek a jeřabin | recept
Jak uvařit staročeskou směs z jablek a jeřabin | recept. Ke stravě našich předků patřilo čerstvé ovoce i tepelně upravené. Vařily se různé omáčky (šalše) k masu, ovoce se smažilo, dusilo i peklo. Ve větší míře než dnes se využívalo i plané ovoce – jeřabiny, mišpule, hložinky, bezinky, dřínky, trnky aj. Zachovalo se mnoho receptů na konzervování ovoce na dobu, až nebude čerstvé. Jeden takový recept si podle následujícího článku můžete také vyzkoušet. Není náročný na suroviny a není třeba ani pektin, v jeřabinách je ho dostatečné množství.
Co je potřeba
- 1500 g jeřabin
- 1500 g jablek
- 600 g krupicového cukru
- 1 l vody
Na přípravu této marmelády budete potřebovat plody jedlého jeřábu. Porozhlédněte se ve svém okolí, v posledních letech se stromky tohoto jeřábu vysazovaly v okolí polních cest, lesních školkách i jinde. Nastudujte si rozdíl mezi jeřábem ptačím a jedlým jeřábem, rozeznáte je podle listů.
Jablka využijte i méně kvalitní, nehodící se k uskladnění.
Jeřabiny otrhejte ze střapců, přeberte je a pouze kuličky bez kazů omyjte pod tekoucí vodou. Jablka také opláchněte a pokrájejte je na menší části. Není nutné odstraňovat jadřinec. Očištěné ovoce zalijte vodou a rozvařte na kaši.
Ovocnou kaši propasírujte přes husté síto a vložte ji do hrnce se širokým silným dnem. Vařte za občasného míchání, aby směs zhoustla. Cukr přidejte až před koncem. Podle toho, jak sladká jsou jablka upravte jeho množství. Po přidání cukru směs mírně zřídne, teď už za stálého míchání ji zredukujte na požadovanou hustotu. Naplňte do sklenic a 20 minut při 80 °C zavařujte.
Diskuze k článku