Jak připravit staročeskou žemlovou bábu | recept
28. Říjen 2021
Jak připravit staročeskou žemlovou bábu | recept. Staročeský recept na žemlovou bábu (dnes říkáme tomuto bezmasému pokrmu žemlovka nebo hovorově semlbába), je uveden v příručce z roku 1894 autorky Marie. B. Svobodové. Jsou uvedeny dvě varianty, sváteční a sprostá (jednoduchá, skromná, prostá). Zkombinovala jsem oba způsoby a výsledkem je skvělý pokrm, který se dá jíst teplý i studený. Vyzkoušíte následující historický recept? Jak na to se dozvíte v článku.
Co je potřeba
Množství ingrediencí volte podle počtu připravovaných porcí
- chlebíčková veka
- jablka
- rozinky
- mletá skořice
- džem (rybíz, maliny)
- smetana
- vejce
- máslo
Tipy
Recept je ze sešitu z r.1894, Kuchařská škola čili důkladné navedení k samostatnému naučení se vaření a správné hospodárnosti od Marie B. Svobodové.
Související články
Další zajímavé články
Jak upéct protivínskou litinu | levné jídlo z brambor
Jak upéct protivínskou litinu | levné jídlo z brambor. Litina je velmi levné staročeské bramborové jídlo. Dělá se v každém kraji jinak a jídlo má i sp…
Jak upéct placky z brambor, kysaného zelí a škvarků | recept
Jak upéct placky z brambor, kysaného zelí a škvarků | recept. Jednoduché placky na plech, které se dělají jen tak, podle oka, bez vážení. Základem jso…
Jak připravit lívance se zázvorem | recept z farské kuchyně
Jak připravit lívance se zázvorem | recept z farské kuchyně. Staročeský recept na lívance se od našeho současného liší jen v přidání mletého zázvoru d…
Jak připravit švestkovou omáčku a smažené švestky v těstíčku | staročeský recept
Jak připravit švestkovou omáčku a smažené švestky v těstíčku | staročeský recept. Švestková omáčka se vařívala ve staročeské kuchyni k uzenému masu a…
Jak připravit kysané zelí s houbami | recept na pikantní směs
Jak připravit kysané zelí s houbami | recept na pikantní směs. Září - nejlepší měsíc v roce pro houbaře. Jak je ale připravit, aby se neopakoval…
Diskuze k článku