Jak připravit staročeskou žemlovou bábu | recept
Jak připravit staročeskou žemlovou bábu | recept. Staročeský recept na žemlovou bábu (dnes říkáme tomuto bezmasému pokrmu žemlovka nebo hovorově semlbába), je uveden v příručce z roku 1894 autorky Marie. B. Svobodové. Jsou uvedeny dvě varianty, sváteční a sprostá (jednoduchá, skromná, prostá). Zkombinovala jsem oba způsoby a výsledkem je skvělý pokrm, který se dá jíst teplý i studený. Vyzkoušíte následující historický recept? Jak na to se dozvíte v článku.
Co je potřeba
Množství ingrediencí volte podle počtu připravovaných porcí
- chlebíčková veka
- jablka
- rozinky
- mletá skořice
- džem (rybíz, maliny)
- smetana
- vejce
- máslo
Krok 1
Chlebíčkovou veku nechte oschnout do druhého dne nebo využijte zbytky staršího pečiva. Nakrájejte stejně silné plátky a každý potřete vrstvou džemu. Kuchařka doporučuje malinový nebo rybízový, vzala jsem domácí jahodový. Misku vymažte máslem a pečivo rozložte na dno.
Krok 2
Jablka (hrušky a dokonce i třešně) neloupejte, vykrojte jadřinec a nakrájejte na kolečka. Položte je na pečivo. Ovoce bohatě posypejte mletou skořicí.
Krok 3
Zasypte rozinkami v množství, jaké vám bude vyhovovat. Doporučuji více, rozinky během pečení krásně nabobtnají a dodají skvělou chuť. Zakryjte vrstvou namazaného pečiva. Vrstvy střídejte, může jich být více, avšak já dávám přednost nižší žemlovce.
Krok 4
Ve smetaně rozšlehejte vejce a směsí zalijte připravenou žemlovku. Na 250 ml smetany stačí jedno vejce. Zapečte v troubě při 180 °C, povrch musí zezlátnout. Podávejte teplé i studené.
Krok 5
Sváteční bába se zalévala vínem se žloutky. Ve 250 ml bílého vína rozšlehejte 1 žloutek. Rozhodnete-li se pro sprostou (jednoduchou) variantu jídla, nemusíte pečivo mazat džemem.
Recept je ze sešitu z r.1894, Kuchařská škola čili důkladné navedení k samostatnému naučení se vaření a správné hospodárnosti od Marie B. Svobodové.