Jste zde

Bramboráky, bramborové placky, z vařených i syrových brambor | recepty

Sobota, 4. Srpen 2018 - 15:18

Není bramborák jako bramborák. A dokonce ani bramborová placka není totéž co bramborák, i když se tak v některých krajích bramborákům říká. Sejkory, strouhanec, cmunda, báč, stryk, vošouch nebo kramflek… Co region, to originální „bramborákový“ recept, použité suroviny i pojmenování. Plněné bramboráky s masovou směsí, bramborák na plech do trouby nebo se zelím? Jak se dělají pravé bramboráky po staročesku, přibližuje též autorka receptů a kuchařských knih Marie Janků-Sandtnerová. Ve své kuchařce Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů se podělila o tři recepty na bramborové placky. Navrch přidávám ty nejlepší recepty na bramboráky odjinud.

Vertical rectangle
Medium rectangle
1

Bramborové placičky

Bramborové placičky pro 5 osob: 1 1/4 kg brambor, 25 dkg mouky, 1 vejce, sůl, 5 dkg sádla nebo másla, 1/2 kg švestek, 2 dkg máku, 3 dkg cukru

Těsto na bramborové placky uděláme z brambor uvařených ve slupce. Brambory po uvaření oloupeme, prolisujeme nebo ustrouháme. Dáme do mísy. Osolíme, přidáme mouku, jedno vejce z bramborové hmoty vypracujeme vláčné těsto. Nakrájíme na kousky a za pomoci válečku rozválíme na pomoučeném vále. Bramborové placičky se pekly na čisté plotně – nasucho bez tuku. Poté zapojíme i sádlo a jak Sandtnerová v předpisu uvedla, opečeme je na sádle v kastrolu. Na každou placku se dá lžíce škvarečků a servírujeme. „Bramborové placky můžeme také jen na plotně upéci, potříti máslem a pak rozvařenými švestkami nebo povidly a posypati tlučeným mákem a cukrem a podávati jako moučník,“ vyzdvihla jednu z možných variant osvědčeného receptu.

2

Bramborové placky se škvarky. V troubě pečené

Rozpočet pro 5 osob: 50 dkg brambor (vařených a lisovaných), sůl, 28 dkg krupičkové mouky, 22 dkg škvarků, 3 žloutky, 2 dkg sádla na potření

Tyto bramborové placky nesmí postrádat domácí škvarky. Pokud je doma máte, máte napůl vyhráno. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme. Přidáme sůl a umístíme na kuchyňský vál do mouky. Rozsekané a studené škvarky a žloutky přidáme do směsi a vypracujeme z ní těsto. „Koblihovým kroužkem vykrájíme placky, složíme je na suchý plech a v přiměřeně horké troubě je upečeme do růžova. Pečené potřeme sádlem a podáváme,“ vysvětluje Sandtnerová kouzlo tohoto receptu na bramboráky v troubě.

3

Bramborové placky ze Slezska

Rozpočet pro 2 osoby: 60 dkg oloupaných brambor, sůl, pepř, 8 dkg hladké mouky, 1 lžíce smetany, 1 vejce, 10 dkg sádla nebo 12 dkg másla

Na slezské bramborové placky budeme potřebovat syrové brambory. Ty nastrouháme na struhadle a částečně scedíme z nich vodu. Osolíme, opepříme, zamícháme do nich vejce, smetanu a hladkou mouku. Placky se dělají na pánvi určené k přípravě omelet, vymaštěné sádlem. Bramborové placky na pánvi upečeme z obou stran.

4

Klasické bramboráky

Suroviny na 4 porce: 1 kg syrových brambor, 1/ hrnku mléka, 100 g hladké mouky, česnek, majoránka, sůl a 150 g tuku

Klasický bramborák se dělá ze syrových brambor. Ty zbavíme slupek a na struhadle nastrouháme. Vymačkáme z nich vodu, osolíme, zalijeme mlékem a přidáme vejce, koření, česnek a zamícháme s moukou. Naběračkou nabereme bramborářové těsto a rozetřeme na rozpáleném tuku na pánev. Bramboráky pečeme dokřupava z obou stran. Zbavíme pomocí papírových ubrousků přebytečného tuku a podáváme.

Bramboráky můžeme péct i v troubě. Dosti řídkou kaši natřeme na vymaštěný plech ve vrstvě asi na malík vysoko a pečeme v horké troubě 15 až 20 minut.

TIP: Třeba na Ostravsku je zvykem klasický bramborák dělat bez mléka a s v těstě nakrájenými kousky uzeniny – točeného salámu (slovenského salámu).

5

Bramboráky plněné kysaným zelím a uzeným masem

Na 4 porce: 6 brambor, 200 g kysaného zelí, půl hrnku mléka, 100 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 150 g uzeného masa, sůl, kmín, pepř a majoránka, olej

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme sůl, mléko, vejce, koření, česnek s trochu mouky. Bramboráky pečeme na pánvi dozlatova z obou stran. Kysané zelí omyjeme, necháme překapat a podusíme spolu s nakrájeným uzeným masem. Ještě teplé bramboráky plníme teplou směsí kysaného zelí a uzeného masa a ihned podáváme.

Leaderboard
Medium rectangle

Tipy

Výborný recept na bramborové placky krkonošské sejkory od jezziny na JakTak.cz

Prověřený recept na bramborové placky jako od babičky

Recept na kuřecí řízky Ondráše zabalené v bramboráku

Recept na křupavé bramboráky v podání šéfkuchaře Václava Friče

Autor: staroceskerecepty.cz | Zobrazit autorská práva Snímek bramboráku plněného červeným zelím pořídil RKolarsky, zdroj a licence fotografie bramboráku: commons.wikimedia.org/wiki/File:Stuffed_potato_pancake.jpg?uselang=cs
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...

Nejnovější články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...