Jste zde

Dobrá rajská polévka z protlaku i z čerstvých rajčat | staročeské recepty

Úterý, 31. Červenec 2018 - 14:05

Rajská polévka z protlaku se objevuje už ve staročeských receptech. Kromě domácího rajského protlaku se používaly hovězí kosti, mrkev, petržel a celer. Sandtnerová ve své dobré polévce z rajských jablíček používala telecí nebo hovězí játra, která dusila na cibuli, a nechyběly ani sušené hříbky. Rajská polévka byla chuťově výborná, podávala se na stůl s moučnými noky nebo udušenou rýží. Oba recepty, tedy na rajskou polévku z protlaku a na rajskou polévku z čerstvých rajčat, můžou být inspirací pro ty, kteří na poctivou českou kuchyni nedají dopustit.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Rajská polévka z protlaku

Suroviny na hrnec rajské polévky z rajčatového protlaku: hovězí kosti, 2 malé mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 3 dkg másla, 3 dkg mouky, 1 až 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce červeného vína, sůl a pepř, nasekaná zelená petrželka na dozdobení polévky

Základ staročeské rajské polévky z protlaku tvoří vývar z kostí a zeleniny. Hovězí kosti zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Kořenovou zeleninu očistíme, rozkrájíme a dáme do hrnce s hovězími kostmi a vodou. Osolíme a vaříme do změknutí. Mezitím si z másla a mouky přichystáme jíšku, kterou zalijeme vývarem z kostí a zeleniny. Do polévky přidáme domácí rajský protlak, povaříme a procedíme. Dáme zpět na sporák a přilijeme trochu červeného vína, dochutíme solí a pepřem. Rajskou polévku z protlaku podáváme s nasekanou zelenou petrželkou. Dobrou chuť.

Polévka z rajských jablíček podle receptu Marie Janků-Sandtnerové

Sandtnerová ve své Knize rozpočtů a kuchařských rozpočtů otiskla hned tři recepty na rajskou polévku rozlišené římskými číslicemi: Polévka z rajských jablíček I., Polévka z rajských jablíček se smetanou II. a Polévka z rajských jablíček III. Představíme si ten první recept za použití telecích nebo hovězích jater a sušených hříbků.

Suroviny pro 5 porcí rajské polévky: 30 dkg rajských jablíček, 5 dkg másla, 3 dkg cibule, 4 zrnka pepře, 5 telecích nebo hovězích jater, 2 sušené hříbky, 2 dkg cibule, 5 dkg mouky, sůl, 1 dkg cukru, 1/8 litru červeného vína nebo octa, 4 dkg rýže a 1 dkg másla na udušení

Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Cibulku zpěníme s pepřem a uškrábanými játry na másle. Očistíme nakrájíme čerstvá rajčata a celer a přidáme k dušení. Zaprášíme moukou, chvíli smažíme, zalijeme vodou a osolenou rajskou polévku vaříme přibližně 45 minut. Po uvaření polévku procedíme nebo prolisujeme a dochutíme hříbky, červeným vínem nebo octem a cukrem. Nakonec do rajské polévky přidáme udušenou rýži a podáváme na stůl.

Dobrou chuť!

Leaderboard
Medium rectangle

Tipy

Autor: staroceskerecepty.cz | Zobrazit autorská práva Snímek ke staročeským receptům na rajskou polévku z protlaku a čerstvých rajčat – zdroj a pixabay.com/cs/pol%C3%A9vka-smetana-raj%C4%8De-257522/
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...

Nejnovější články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...