Přejít k hlavnímu obsahu

Dobrá rajská polévka z protlaku i z čerstvých rajčat | staročeské recepty

Dobrá rajská polévka z protlaku i z čerstvých rajčat | staročeské recepty

Rajská polévka z protlaku se objevuje už ve staročeských receptech. Kromě domácího rajského protlaku se používaly hovězí kosti, mrkev, petržel a celer. Sandtnerová ve své dobré polévce z rajských jablíček používala telecí nebo hovězí játra, která dusila na cibuli, a nechyběly ani sušené hříbky. Rajská polévka byla chuťově výborná, podávala se na stůl s moučnými noky nebo udušenou rýží. Oba recepty, tedy na rajskou polévku z protlaku a na rajskou polévku z čerstvých rajčat, můžou být inspirací pro ty, kteří na poctivou českou kuchyni nedají dopustit.

Suroviny na hrnec rajské polévky z rajčatového protlaku: hovězí kosti, 2 malé mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 3 dkg másla, 3 dkg mouky, 1 až 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce červeného vína, sůl a pepř, nasekaná zelená petrželka na dozdobení polévky

Základ staročeské rajské polévky z protlaku tvoří vývar z kostí a zeleniny. Hovězí kosti zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Kořenovou zeleninu očistíme, rozkrájíme a dáme do hrnce s hovězími kostmi a vodou. Osolíme a vaříme do změknutí. Mezitím si z másla a mouky přichystáme jíšku, kterou zalijeme vývarem z kostí a zeleniny. Do polévky přidáme domácí rajský protlak, povaříme a procedíme. Dáme zpět na sporák a přilijeme trochu červeného vína, dochutíme solí a pepřem. Rajskou polévku z protlaku podáváme s nasekanou zelenou petrželkou. Dobrou chuť.

Polévka z rajských jablíček podle receptu Marie Janků-Sandtnerové

Sandtnerová ve své Knize rozpočtů a kuchařských rozpočtů otiskla hned tři recepty na rajskou polévku rozlišené římskými číslicemi: Polévka z rajských jablíček I., Polévka z rajských jablíček se smetanou II. a Polévka z rajských jablíček III. Představíme si ten první recept za použití telecích nebo hovězích jater a sušených hříbků.

Suroviny pro 5 porcí rajské polévky: 30 dkg rajských jablíček, 5 dkg másla, 3 dkg cibule, 4 zrnka pepře, 5 telecích nebo hovězích jater, 2 sušené hříbky, 2 dkg cibule, 5 dkg mouky, sůl, 1 dkg cukru, 1/8 litru červeného vína nebo octa, 4 dkg rýže a 1 dkg másla na udušení

Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Cibulku zpěníme s pepřem a uškrábanými játry na másle. Očistíme nakrájíme čerstvá rajčata a celer a přidáme k dušení. Zaprášíme moukou, chvíli smažíme, zalijeme vodou a osolenou rajskou polévku vaříme přibližně 45 minut. Po uvaření polévku procedíme nebo prolisujeme a dochutíme hříbky, červeným vínem nebo octem a cukrem. Nakonec do rajské polévky přidáme udušenou rýži a podáváme na stůl.

Dobrou chuť!

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články