Jak zpracovat kdouli | ze starého receptáře
Jak zpracovat kdouli | ze starého receptáře. V říjnu dozrávají voňavé plody kdouloně obecné – kdoule. Kdoule mají žlutou barvu, plody ve tvaru jablka nebo hrušky jsou pokryté chloupky a zralé výrazně voní. Sklízejí se, až když začnou samy opadávat. Kdoule jsou velmi tvrdé a syrové se nekonzumují. Připravuje se z nich želé, marmelády, kompoty, likér, přidávají se do jablečných protlaků a také se pečou v troubě s máslem, cukrem a skořicí. Naše babičky je dávaly do skříní k ovonění prádla. My vám dnes poradíme, jak z nich udělat želé s ořechy, kandovaným ovocem nebo pomerančovou kůrou.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Jak uvařit staročeská švestková povidla | recept
Jak uvařit staročeská švestková povidla | recept. Vaření povidel tj. zahušťování švestek (jiného ovoce) varem nemá tak dlouhou tradici jako sušení ovo…
Jak uvařit hrachovou kaši s uzeným | staročeský recept
Jak uvařit hrachovou kaši s uzeným | staročeský recept. Ve staročeské kuchyni patřil hrách mezi časté pokrmy, dokonce se uvádí, že mu patří první míst…
Jak upéct jablečný tvaroháč | regionální recepty
Jak upéct jablečný tvaroháč | regionální recepty. Zajímavý recept na krajovou specialitu, jež se dříve pekla o Vánocích na Přerovsku, mě zaujal na prv…
Jak připravit posvícenskou husu po staročesku | recept na polévku a 2× hlavní chod
Jezte drůbež! Radil to už našim dávným předkům Jan Kopp z Raumenthalu, tělesný lékař Jeho Milosti královské Ferdinanda I. Podle něho dokonce „ti, kteř…
Jak upéct perník na strouhání | recept z 20. let minulého století
Jak upéct perník na strouhání | recept z 20. let minulého století. Perník na strouhání nebývá k dostání v každém obchodě. Proč si ho tedy neupéci doma…