Jak uvařit staročeskou směs z jablek a jeřabin | recept
Jak uvařit staročeskou směs z jablek a jeřabin | recept. Ke stravě našich předků patřilo čerstvé ovoce i tepelně upravené. Vařily se různé omáčky (šalše) k masu, ovoce se smažilo, dusilo i peklo. Ve větší míře než dnes se využívalo i plané ovoce – jeřabiny, mišpule, hložinky, bezinky, dřínky, trnky aj. Zachovalo se mnoho receptů na konzervování ovoce na dobu, až nebude čerstvé. Jeden takový recept si podle následujícího článku můžete také vyzkoušet. Není náročný na suroviny a není třeba ani pektin, v jeřabinách je ho dostatečné množství.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Jak zpracovat kdouli | ze starého receptáře
Jak zpracovat kdouli | ze starého receptáře. V říjnu dozrávají voňavé plody kdouloně obecné – kdoule. Kdoule mají žlutou barvu, plody ve tvaru jablka…
Jak uvařit staročeská švestková povidla | recept
Jak uvařit staročeská švestková povidla | recept. Vaření povidel tj. zahušťování švestek (jiného ovoce) varem nemá tak dlouhou tradici jako sušení ovo…
Jak uvařit hrachovou kaši s uzeným | staročeský recept
Jak uvařit hrachovou kaši s uzeným | staročeský recept. Ve staročeské kuchyni patřil hrách mezi časté pokrmy, dokonce se uvádí, že mu patří první míst…
Jak upéct jablečný tvaroháč | regionální recepty
Jak upéct jablečný tvaroháč | regionální recepty. Zajímavý recept na krajovou specialitu, jež se dříve pekla o Vánocích na Přerovsku, mě zaujal na prv…
Plněné vepřové žebírko: Báječný tip nejen na sváteční stůl
Plněné vepřové žebírko nepřipravujeme každý den. Je jako stvořeno ke sváteční příležitosti. Plněné vepřové žebírko skýtá kuchařce/kucha…