Jak uvařit staročeskou kleveru | recept na omáčku ze švestek
Jak uvařit staročeskou kleveru | recept na omáčku ze švestek. Dnes si můžete podle podrobného návodu připravit staročeskou švestkovou omáčku, rozvar, merendu, klevelu nebo kleveru. V každém kraji mají pro tuto ovocnou omáčku jiné pojmenování, ale vždy se jedná o tentýž pokrm. Klevera je univerzální polotovar. Hodí se na lívance, palačinky, vdolky, pudinky, na staročeskou omáčku k uzenému i základ pro vánočního kapra načerno. Výborná je jako přeliv na švestkové knedlíky. Klevera se dá uvařit i z jiného ovoce, ale klasika je švestková a já na ni nedám dopustit.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Jak připravit švestkovou omáčku a smažené švestky v těstíčku | staročeský recept
Jak připravit švestkovou omáčku a smažené švestky v těstíčku | staročeský recept. Švestková omáčka se vařívala ve staročeské kuchyni k uzenému masu a…
Jak uvařit staročeská švestková povidla | recept
Jak uvařit staročeská švestková povidla | recept. Vaření povidel tj. zahušťování švestek (jiného ovoce) varem nemá tak dlouhou tradici jako sušení ovo…
Jak udělat bezinkový sirup s ostružinami | recept
Jak udělat bezinkový sirup s ostružinami | recept. Tento zajímavý starý recept na vynikající šťávu z bezinek a ostružin určitě vyzkoušejte. Jednotlivé…
Jak připravit staročeskou muziku neboli odvárku | recept na omáčku ze sušeného ovoce
Jak připravit staročeskou muziku neboli odvárku | recept na omáčku ze sušeného ovoce. Odvárka, muzika nebo tomáškový kompot je kořeněná omáčka ze suše…
Jak upéct protivínskou litinu | levné jídlo z brambor
Jak upéct protivínskou litinu | levné jídlo z brambor. Litina je velmi levné staročeské bramborové jídlo. Dělá se v každém kraji jinak a jídlo má i sp…