Jak uvařit staročeská švestková povidla | recept
Jak uvařit staročeská švestková povidla | recept. Vaření povidel tj. zahušťování švestek (jiného ovoce) varem nemá tak dlouhou tradici jako sušení ovoce. V knize Česká strava lidová se píše, že vaření povidel bylo na venkově společenskou událostí. Vařily se ve velkém, často příbuzní, sousedé nebo přátelé vařili dohromady a pomáhali si s mícháním. Protože se povidla připravovaly venku ve velkých kotlích nad otevřeným ohněm, musely se neustále míchat, aby se nepřipálily a nezhořkly. Byla to práce namáhavá a zdlouhavá. Obyčejně se vařívalo v noci a to i několik dní po sobě. Správně uvařená povidla vydrží uskladněná i několik let bez ztráty kvality.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Jak připravit švestkovou omáčku a smažené švestky v těstíčku | staročeský recept
Jak připravit švestkovou omáčku a smažené švestky v těstíčku | staročeský recept. Švestková omáčka se vařívala ve staročeské kuchyni k uzenému masu a…
Jak uvařit staročeskou kleveru | recept na omáčku ze švestek
Jak uvařit staročeskou kleveru | recept na omáčku ze švestek. Dnes si můžete podle podrobného návodu připravit staročeskou švestkovou omáčku, roz…
Jak uvařit hrachovou kaši s uzeným | staročeský recept
Jak uvařit hrachovou kaši s uzeným | staročeský recept. Ve staročeské kuchyni patřil hrách mezi časté pokrmy, dokonce se uvádí, že mu patří první míst…
Jak upéct jablečný tvaroháč | regionální recepty
Jak upéct jablečný tvaroháč | regionální recepty. Zajímavý recept na krajovou specialitu, jež se dříve pekla o Vánocích na Přerovsku, mě zaujal na prv…
Jak připravit posvícenskou husu po staročesku | recept na polévku a 2× hlavní chod
Jezte drůbež! Radil to už našim dávným předkům Jan Kopp z Raumenthalu, tělesný lékař Jeho Milosti královské Ferdinanda I. Podle něho dokonce „ti, kteř…