Jak uvařit kapra načerno | staročeský recept
02. Leden 2024
Jak uvařit kapra načerno | staročeský recept. Vyzkoušejte následující staročeskou tradiční úpravu kapra, tzv. kapra načerno. Kapr podávaný s hustou sladkokyselou omáčkou je v současné době netradiční a pravda, v rámci přípravy pracnější, ale věřte mi, stojí to za to.
Co je potřeba
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 menší celer
- 1 větší petržel
- 4 lžíce krupicového cukru
- směs koření (6 hřebíčků, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 1 bobkový list, 4 kuličky jalovce, špetka tymiánu)
- 2 kolečka citronu i s kůrou
- 50 ml octa
- 1 litr rybího nebo zeleninového vývaru
- 6 porcí nasoleného kapra
- 6 lžic švestkových povidel
- 150 g sušených švestek
- 40 g rozinek
- 75 g oloupaných mandlí
- 75 g vlašských ořechů
- 4-5 lžíce strouhaného perníku
Tipy
Z takto servírovaného kapra načerno se snadněji odstraňují kosti. Odvážnějším doporučuji kapra nechat odležet v omáčce a pak ohřívat dohromady. Více se prolnou chutě.
Související články
Další zajímavé články
Jak připravit štiku po staročesku | recept se zeleninou
Jak připravit štiku po staročesku | recept se zeleninou. V Kosmově kronice se píše, že už praotce Čecha při pohledu z hory Říp potěšil pohled na…
Jak připravit posvícenskou husu po staročesku | recept na polévku a 2× hlavní chod
Jezte drůbež! Radil to už našim dávným předkům Jan Kopp z Raumenthalu, tělesný lékař Jeho Milosti královské Ferdinanda I. Podle něho dokonce „ti, kteř…
Jak vařit podle odborného kuchyňského kalendáře z roku 1947 | jídelníček 18.–24. září
Nabízíme vám sestavený týdenní jídelníček z 36. ročníku odborného kuchyňského kalendáře sestaveného paní Idou Jeslínkovou. V poválečných letech se vař…
Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout
Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozd…
Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně
Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v román…
Diskuze k článku