Jak uvařit kapra načerno | staročeský recept
Jak uvařit kapra načerno | staročeský recept. Vyzkoušejte následující staročeskou tradiční úpravu kapra, tzv. kapra načerno. Kapr podávaný s hustou sladkokyselou omáčkou je v současné době netradiční a pravda, v rámci přípravy pracnější, ale věřte mi, stojí to za to.
Co je potřeba
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 menší celer
- 1 větší petržel
- 4 lžíce krupicového cukru
- směs koření (6 hřebíčků, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 1 bobkový list, 4 kuličky jalovce, špetka tymiánu)
- 2 kolečka citronu i s kůrou
- 50 ml octa
- 1 litr rybího nebo zeleninového vývaru
- 6 porcí nasoleného kapra
- 6 lžic švestkových povidel
- 150 g sušených švestek
- 40 g rozinek
- 75 g oloupaných mandlí
- 75 g vlašských ořechů
- 4-5 lžíce strouhaného perníku
Krok 1
Kořenovou zeleninu očistěte a nahrubo nastrouhejte.
Krok 2
Ve větším hrnci zpěňte na másle nakrájenou cibuli, jakmile změkne, přidejte veškerou připravenou kořenovou zeleninu a orestujte.
Krok 3
Zasypte krupicovým cukrem a za stálého míchání ho nechejte rozpustit.
Krok 4
Přidejte kolečka citronu a koření, minutu opékejte a pak přilijte ocet, který nechte odpařit.
Krok 5
Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem a zvolna 5 minut povařte.
Krok 6
Do vroucí omáčky přidejte porce kapra a 15 minut ho poduste. V půlce dušení porce kapra otočte.
Krok 7
Mezitím nasekané sušené ovoce, mandle a ořechy povařte ve vodě. Přibližně 5 minut.
Krok 8
Jakmile je kapr podušený, vyjměte ho a do omáčky přimíchejte povidla. Za stálého míchání je nechejte v omáčce rozpustit.
Krok 9
Omáčku precizně propasírujte.
Krok 10
Následně do ní přidejte povařené sušené ovoce a ořechy, a to i s tekutinou z jejich vaření. Chvilku společně prohřejte a zahustěte strouhaným perníkem.
Krok 11
Před podáváním kapra ohřejte v páře a podávejte společně s omáčkou. Jako přílohu můžete zvolit houskový knedlík, noky, křupavou bagetu, ale výbornou přílohou jsou i pečené brambory.
Z takto servírovaného kapra načerno se snadněji odstraňují kosti. Odvážnějším doporučuji kapra nechat odležet v omáčce a pak ohřívat dohromady. Více se prolnou chutě.