Jak upéct králíka na rozmarýnu | recept
Jak upéct králíka na rozmarýnu | recept. Králičí maso je dnes v kuchyni spíše vzácnost. Snad jen na vesnicích ještě leckde králíky chovají a někdy se dají koupit na farmářských trzích. Ne každému ale králík chutná. Pokud ho připravíte následujícím způsobem, občas si ho dá i jeho zavilý odpůrce (já). Takto pečeného králíka můžete podávat se zeleninou s níž se pekl, nebo jen maso a třeba se špenátem jako přílohou. To už záleží na vás, čemu dáte přednost.
Co je potřeba
- králík
- vepřový bok (může být i uzený)
- 1 velká cibule
- 2 větší mrkve
- 1 kořen petržele
- kousek celeru
- několik větviček rozmarýnu
- 4 kuličky jalovce
- 4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- sůl
- mletý pepř
- červené víno na podlití
Během pečení se z bůčku bude vypékat sádlo a protože je králičí maso pod ním, nevysuší se a zůstane šťavnaté. Navíc získá příjemnou chuť po zelenině a koření. Pečte dokud králík nezměkne. Jestliže máte prorostlejší bůček, není třeba podlévat. Kdyby bylo vepřové maso málo tučné, podlévejte červeným vínem podle potřeby. Před koncem zvyšte teplotu, pekáč odkryjte a nechte králíka zezlátnout.
Diskuze k článku