staroceskerecepty.cz

Jak upéct králíka na rozmarýnu | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct králíka na rozmarýnu | recept. Králičí maso je dnes v kuchyni spíše vzácnost. Snad jen na vesnicích ještě leckde králíky chovají a někdy se dají koupit na farmářských trzích. Ne každému ale králík chutná. Pokud ho připravíte následujícím způsobem, občas si ho dá i jeho zavilý odpůrce (já). Takto pečeného králíka můžete podávat se zeleninou s níž se pekl, nebo jen maso a třeba se špenátem jako přílohou. To už záleží na vás, čemu dáte přednost.

Co je potřeba

  • králík
  • vepřový bok (může být i uzený)
  • 1 velká cibule
  • 2 větší mrkve
  • 1 kořen petržele
  • kousek celeru
  • několik větviček rozmarýnu
  • 4 kuličky jalovce
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • mletý pepř
  • červené víno na podlití

Krok 1

Králíka naporcujte a každý kousek masa nasolte a okořeňte pepřem. Vepřový bůček nakrájejte na menší kousky. Na dno pekáče rozprostřete nakrájenou cibuli, položte bobkové listy, jalovec a plátky česneku. Pak do pekáče naskládejte porce králíka.

Krok 2

Kořenovou zeleninu nakrájejte na kousky a posypte jimi králičí maso. Položte rozmarýnové větvičky a nahoru rozložte kousky bůčku. Podlijte několika lžícemi vína, zakryjte poklicí a vložte do trouby. Pečte při 180 °C.

Krok 3

Během pečení se z bůčku bude vypékat sádlo a protože je králičí maso pod ním, nevysuší se a zůstane šťavnaté. Navíc získá příjemnou chuť po zelenině a koření. Pečte dokud králík nezměkne. Jestliže máte prorostlejší bůček, není třeba podlévat. Kdyby bylo vepřové maso málo tučné, podlévejte červeným vínem podle potřeby. Před koncem zvyšte teplotu, pekáč odkryjte a nechte králíka zezlátnout.


Zdroj: https://www.staroceskerecepty.cz/jak-upect-kralika-na-rozmarynu-recept.html