Jak udělat bezinkový sirup s ostružinami | recept
Jak udělat bezinkový sirup s ostružinami | recept. Tento zajímavý starý recept na vynikající šťávu z bezinek a ostružin určitě vyzkoušejte. Jednotlivé ingredience uvádíme tak, jak byly v původním receptu z roku 1930. Upravte si množství podle sebe (i když sirup je opravdu skvělý, ale tolik ho jedna rodina nevypije) nebo se podělte se širší rodinou a přáteli. Na sirup používejte jen plně vyzrálé plody, nezralé nebo syrové peckovičky způsobují zažívací problémy. Tepelnou úpravou se nežádoucí účinky odstraní a konzumace je bezpečná.
Co je potřeba
- 6500 g čerstvých zralých bezinek
- 4500 g čerstvých ostružin
- 2750 m vody
- na 1 l šťávy počítejte se 100–150 g cukru (asi 1200 g celkem, dle chuti)
Bezinky ve velkém hrnci zalijte předepsaným množstvím studené vody, přiveďte k varu a za občasného promíchání vařte 20 minut. Přidejte ostružiny a od doby, kdy obsah hrnce začne znovu vřít, vařte 15 minut. Poté ještě horké sceďte přes plátýnko, občas směs promíchejte, aby vytekla veškerá šťáva, ale nemačkejte. Klidně nechte vykapávat přes noc.
Scezenou šťávu znovu uveďte do varu a přidejte cukr. Jakmile se cukr zcela rozpustí, horkou šťávou naplňte dokonale čisté sklenice. Ihned je uzavřete a sterilujte při 85 °C po dobu 20 minut.
Tipy
Šťávu můžete zavařit i bez cukru a pak ji přidat třeba do čaje, míchat s alkoholem nebo využít při přípravě pokrmů a dezertů.
Diskuze k článku