Jak připravit štiku po staročesku | recept se zeleninou
Jak připravit štiku po staročesku | recept se zeleninou. V Kosmově kronice se píše, že už praotce Čecha při pohledu z hory Říp potěšil pohled na zemi, oplývající mimo jiné i rybami. Naši předci konzumovali ryby po celý rok a rybu si mohli dovolit i chudí. Oblíbenou rybou byla kromě jiných i štika. Staročeský recept na její přípravu naleznete v následujícím článku.
Co je potřeba
- 800 g štičího masa
- 120 g másla
- 150 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g cibule
- 80 g petržele
- 100 ml smetany
- 15 g česneku
- 100 ml bílého vína
- 2 bobkové listy
- na špičku nože zázvoru
- sůl podle chuti
Veškerou potřebnou zeleninu nakrájejte na kousky a zalijte malým množstvím vody. Vody dejte jen tolik, kolik je třeba k uvaření zeleniny. Zeleninu okořeňte a uvařte doměkka.
Uvařenou zeleninu protlačte přes husté síto, přidejte k opečené štice a zalijte smetanou. Pod pokličkou jídlo krátce poduste.
Vhodnou přílohou k tomuto pokrmu jsou vařené brambory.
Varování
Štiku vařte krátce, aby se maso nezačalo rozpadat.
Diskuze k článku