Jak připravit staročeskou pučálku | jídlo z hrachu
Jak připravit staročeskou pučálku | jídlo z hrachu. Pučálka je tradiční staročeský postní pokrm z naklíčeného hrachu nebo čočky. Hrách nesměl chybět na štědrovečerním jídelníčku jako součást jednoho z devíti obvyklých chodů. Na vánočním stole býval buď ve formě polévky, kaše nebo právě pučálky, kterou si můžete podle tohoto návodu vyzkoušet.
Co je potřeba
- hrách
- voda
- sádlo nebo přepuštěné máslo
- volitelně med, pepř, sůl
Neloupaný hrách přeberte, propláchněte a namočte přes noc do studené vody. Místo hrachu můžete upotřebit i čočku, někomu i lépe chutná. Druhý den namočený hrách sceďte, znovu prolijte čistou vodou a okapaný rozložte do ploché nádoby v jedné vrstvě. Zakryjte (třeba alobalem) a nechte ho v teple klíčit.
Jakmile budou klíčky alespoň 6 mm dlouhé, hrách nasucho opražte na pánvi a můžete ochutnat tradiční postní pučálku. Ochutit ji můžete medem, solí a mletým pepřem.
Pučálka ve středověku sloužila při draní peří nebo přástkách jako pamlsek. Pro tyto případy se pražila na sádle nebo přepuštěném másle, aby byla chutnější.Dnes
Dnes tímto pokrmem nikoho „neuchvátíte“. Zkuste si z naklíčeného hrachu nebo čočky připravit zdravý salát plný vitamínů třeba podle tohoto receptu https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-salat-s-klicky-mungo-recept.html
Diskuze k článku