staroceskerecepty.cz

Jak připravit staročeskou pučálku | jídlo z hrachu

Jak připravit staročeskou pučálku | jídlo z hrachu. Pučálka je tradiční staročeský postní pokrm z naklíčeného hrachu nebo čočky. Hrách nesměl chybět na štědrovečerním jídelníčku jako součást jednoho z devíti obvyklých chodů. Na vánočním stole býval buď ve formě polévky, kaše nebo právě pučálky, kterou si můžete podle tohoto návodu vyzkoušet.

Co je potřeba

  • hrách
  • voda
  • sádlo nebo přepuštěné máslo
  • volitelně med, pepř, sůl

Krok 1

Neloupaný hrách přeberte, propláchněte a namočte přes noc do studené vody. Místo hrachu můžete upotřebit i čočku, někomu i lépe chutná. Druhý den namočený hrách sceďte, znovu prolijte čistou vodou a okapaný rozložte do ploché nádoby v jedné vrstvě. Zakryjte (třeba alobalem) a nechte ho v teple klíčit.

Krok 2

Jakmile budou klíčky alespoň 6 mm dlouhé, hrách nasucho opražte na pánvi a můžete ochutnat tradiční postní pučálku. Ochutit ji můžete medem, solí a mletým pepřem. 

Pučálka ve středověku sloužila při draní peří nebo přástkách jako pamlsek. Pro tyto případy se pražila na sádle nebo přepuštěném másle, aby byla chutnější.Dnes 

Krok 3

Dnes tímto pokrmem nikoho „neuchvátíte“. Zkuste si z naklíčeného hrachu nebo čočky připravit zdravý salát plný vitamínů třeba podle tohoto receptu https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-salat-s-klicky-mungo-recept.html


Zdroj: https://www.staroceskerecepty.cz/jak-pripravit-staroceskou-pucalku-jidlo-z-hrachu.html