Jak připravit staročeskou muziku neboli odvárku | recept na omáčku ze sušeného ovoce
Jak připravit staročeskou muziku neboli odvárku | recept na omáčku ze sušeného ovoce. Odvárka, muzika nebo tomáškový kompot je kořeněná omáčka ze sušeného ovoce s mandlemi a rozinkami. Vařila se tři dny před Štědrým večerem – 21. prosince, kdy římskokatolická církev slavila památku svatého Tomáše (až do r. 1969 – odtud název tomáškový kompot). Aby dobře chutnala, musela se dobře proležet, a proto se jedla až na Štědrý den. Podávala se samotná nebo k vánočce. Máte chuť si staročeskou vánoční omáčku vyzkoušet? Můžete, tady je recept.
Co je potřeba
- hrst sušených švestek
- hrst jablečných křížal
- hrst sušených hrušek
- sušené meruňky (lze vynechat)
- rozinky
- mandle
- vlašské ořechy
- strouhaný perník
- badyán
- celá skořice
- vanilka
- hřebíček
- citronová kůra
- cukr
- rum
Rozvařené ovoce prolisujte přes síto a omáčku zahustěte strouhaným perníkem. Správná staročeská muzika je řidší.
Nakonec přidejte mandle, ořechy a rozinky. Podle chuti doslaďte a můžete okyselit octem nebo šťávou z citronu. Omáčku nechte proležet v chladu a pak můžete podávat samotnou i se sladkým pečivem jako přesnídávku.
Omáčku jsem zkoušela poprvé a první dojem byl rozpačitý. Ale již druhý den večer byla výrazně aromatická a chutnější. Ovoce jsem nepasírovala, rozmačkala jsem ho šťouchadlem na brambory a trochu více jsem omáčku zahustila perníkem. Měla konzistenci dětské jablečné přesnídávky – ani řídká, ani hustá. S vánočkou mým dospělým dětem chutnala a mně nakonec také, i když raději bez pečiva.
Diskuze k článku