Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit posvícenskou husu po staročesku | recept na polévku a 2× hlavní chod

pečená husa na talíři

Jezte drůbež! Radil to už našim dávným předkům Jan Kopp z Raumenthalu, tělesný lékař Jeho Milosti královské Ferdinanda I. Podle něho dokonce „ti, kteří mnoho slepic, hus a kuřat jedí, rozumnější a můdřejší sú, než ti, kteří se sviňským a hovězím masem, zelím a řepou, mrkví, hrachem a krupami živí.“

Nutno podotknout, ž husa patřívala k dražším pokrmům a každý si ji nemohl dovolit. Cena husy se na přelomu 17. a 18. století pohybovala od 13,5 do 30 krejcarů, což odpovídalo 6–15 librám (tj. 3–8 kg) hovězího masa.

V dnešní době si husu můžeme dovolit kdykoli, avšak nejčastěji ji podáváme při slavnostních příležitostech jako jsou např. Vánoce nebo posvícení. Nabízíme vám tři staročeské recepty na úpravu husy a doufáme, že jsme vybrali ty, na kterých si opravdu pochutnáte.

Husa v dobrém kondymentu

pečená husa v dobrém kondymentu

Co budete potřebovat:

  • 800 g husy
  • 4 oloupaná jablka
  • 100 g jader vlašských ořechů
  • 10 g česneku
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 3 zrnka hřebíčku
  • 4 žloutky
  • několik nitek šafránu
  • 10 g hladké mouky
  • na špičku nože pepře
  • 200 ml smetany
  • 750 ml vývaru z drůbků
  • sůl

Pracovní postup:

Porce očištěné husy osolíme, potřeme třeným česnekem a s jablky a polovinou jader ořechů pod pokličkou pečeme. Zvlášť vaříme drůbky s kořenovou zeleninou, hřebíčkem a šafránem. Upečenou husu vyjmeme, jablka a ořechy vybereme, sádlo slijeme a do šťávy přidáme asi 750 ml  vývaru z drůbků a necháme povařit. Pak procedíme, přivedeme do varu a zalijeme smetanou, do níž jsme zamíchali malou lžičku hladké mouky a povaříme. Nakonec přidáme ušlehané žloutky, zbytek sekaných jader ořechů, podle chuti osolíme. Husu na talíři obložíme ořechy a jablky a přelijeme kondymentem.

Husí stehna dušená v zelí

pečené husí stehno se zelím

Co budete potřebovat:

  • 2 husí stehna
  • 500 g čerstvého zelí
  • 100 g husího sádla
  • 1 cibule
  • 100 ml bílého vína
  • 20 g cukru
  • špetka mouky
  • kmín
  • sůl

Pracovní postup:

Stehna z mladé husičky očistíme, osolíme a dusíme na sádle s cibulkou a podléváme vodou. Až stehna změknou, přidáme nakrájené, okmínované a osolené zelí a dusíme do měkka. Zaprášíme moukou, zalijeme bílým vínem, přidáme cukr a dodusíme.

 

Polévka z husích drůbků

Množství jednotlivých ingrediencí není uvedeno, takže vařte podle vlastního uvážení a chuti.

Jak postupovat:

Očištěné husí drůbky dáme do studené vody vařit, osolíme, přidáme veškerou kořenovou zeleninu, cibuli, špetku majoránky, dva stroužky strouhaného česneku a vše vaříme do měkka. Pak drůbky vyjmeme a nasekáme na kousky. Do polévky přidáme světlou jíšku, necháme povařit, přidáme sladkou smetanu a procedíme na drůbky. Nakonec zamícháme strouhaný křen a malou lžičku medu. Polévka nesmí být hustá.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články