Jste zde

České buchty od babičky: Kynuté buchty s tvarohem i povidly

Úterý, 31. Červenec 2018 - 18:34

České buchty od babičky. Každý z nás jistě zná klasické české plněné buchty. Jsou tak známé, že se dokonce dostaly do pohádek. Správný Honza si nezapomene do ranečku na cesty sbalit pár buchet od mámy (Honzovy buchty). Podle tohoto receptu si můžete české buchty upéct třeba na odpolední svačinu. Recept je psán tak, aby se kynuté buchty povedly opravdu každému, i začátečníkovi v kuchyni, který s pečením podobných buchet zatím nemá tolik zkušeností. Babiččiny buchty lze plnit různými náplněmi: povidly, mákem, tvarohem, jablky, domácími povidly z jablek nebo tradičně i švestkovými povidly. Já je plnila i kompotovanými meruňkami a byly také výborné.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

  • 1/4 l vlažného mléka
  • 3 žloutky
  • 40 g cukru krupice
  • 100 ml oleje
  • 42 g droždí (1 kostička)
  • špetka soli
  • citronová kůra z poloviny citronu
  • hladkou mouku podle potřeby (asi 500g)
  • náplň podle chuti (na toto množství stačí náplň ze 2 kostek (500 g) měkkého tvarohu
1

Do vlažného mléka přilijeme olej, rozmícháme důkladně žloutky, cukr, citronovou kůru, sůl a nakonec přidáme rozdrobené droždí. Necháme asi 10 minut stát. Můžeme si mezitím připravit náplň do buchet.

2

Pomalu přisypáváme mouku a mícháme. Výsledné těsto by mělo mít konzistenci trošku řidší plastelíny. Správné množství mouky závisí na obsahu lepku v mouce. Někdy stačí 500 g, ale stalo se, že jsem dala i 600 g mouky. Čím je těsto tužší, tím méně jsou upečené buchty nadýchané. Vymíchané těsto na buchty necháme asi hodinu na teplém místě kynout.

3

Vykynuté těsto rozdělíme na kousky podle toho, jak chceme mít buchty velké. Já dělám asi 50 g kousky a mám z tohoto množství 24 kusů českých buchet. Kousky těsta rozválíme nebo vymačkáme rukou do kruhu, naplníme zvolenou náplní, zabalíme a pokládáme na vymaštěný pekáč s vyšším okrajem zabalenou stranou dolů.

4

Jednotlivé buchty klademe kousek od sebe a kolem dokola je potřeme tukem, aby až se spojí, šly od sebe oddělit. Pečeme při 170 stupních

5

Podle barvy a špejlové metody poznáme, kdy je upečeno. Zhruba za 45 minut by měly být buchty hotové.

Plněné kynuté buchty podle tohoto postupu se povedou vždy, je to jednoduché, nebojte se.

Leaderboard
Medium rectangle

Tipy

  • Naplníte- li si buchty ochucenými strouhanými jablky, vydrží dlouho vláčné.
  • Recept na tvarohovu náplň: 2 kostky tvarohu, cukr podle chuti, 50 g másla nebo Hery, sníh ze 3 bílků.
  • Zkuste také výborný recept na kynuté buchty plněné švestkami od jezziny nebo recept na ty nejlepší buchty borůvkové od stejné autorky.
Autor: staroceskerecepty.cz | Zobrazit autorská práva Recept na české buchty a fotky: Mirka K. vlastní
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...

Nejnovější články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...