Jste zde

Kluci v akci: Houbový kuba zvaný též černý kuba | staročeský recept

Sobota, 4. Srpen 2018 - 15:17

„Houbový kuba jako od babičky,“ pochválil houbového kubu v pořadu Kluci v akci Ondřej Slanina, když lidový pokrm z krup a hub před zapečením v troubě ochutnal. Představení receptu na houbového kubu se v pořadu Kluci v akci ujal kuchař Filip Sajler. A nutno podotknout, že svědomitě, tak aby byl zachován původní předpis. A i když se houbový kuba, zvaný též černý kuba, za starých dob dělával z černého stročku, poradíme si i se sušenými nebo čerstvými hříbky. Kluci v akci a houbový kuba krok za krokem i s vysvětlením, proč použít sádlo.

Pár zajímavostí:

  • Původní kuba se vařil ze stročka
  • Staročeský houbový kuba, označován také jako černý kuba, vánoční nebo štědrovečerní kuba, se vařil z ječných krup a houby stročku trubkovitého. Kuba se podával v poledne Štědrého dne jako bezmasý pokrm, protože do večera se maso jíst nemělo. Typické černé nebo černošedé zabarvení propůjčil pokrmu právě stroček – chutná houba černé barvy z čeledi liškovitých, které v dávných dobách byly plné hvozdy.
  • Škoda, že stroček je dnes už vzácností, v pokrmu nahrazují hříbky. Pokud se vám ale poštěstí při procházce přírodou stročka trubkovitého objevit, uchovejte jej právě na přípravu houbového kuby. Narazit na něj můžete od konce léta a na podzim v listnatých nebo smíšených lesích, především pod buky a duby. Jeho velkou výhodou je, že se dá dobře uchovávat i na horší časy.
  • Houbového kubu lze připravit jak z čerstvých, tak mražených či sušených hub. Pokud sáhnete po houbách sušených, na 4 až 6 porcí houbového kuby postačí přibližně 70 g hub. Přes noc je nechte namočené ve vodě, aby vstřebaly vodu. Čerstvých hub potřebujete 700 gramů.
1

Vyprané ječné kroupy také ponechejte namočené přes noc ve vodě. Kroupy jsou tříděné podle velikosti zrna, použijte nejlépe 400 g velkých krup č. 10. Za půlkilové balení velkých ječných krup Šumavské kroupy z Mlýna a Krupárny Mrskoš zaplatíte třeba v Tescu 13,50 Kč (údaj: říjen 2014), takže surovina za pár korun. Kroupy vaříme 20 minut a scedíme.

Před přípravou houbového kuby sušené houby sceďte, čerstvé houby očistěte. „Houby v tomto pokrmu nahrazují maso. A nahrazovaly ho i dříve, hlavně v chudších rodinách. Stačilo je nasbírat v lese,“ vysvětluje Filip Sajler v pořadu Kluci v akci úlohu lesních hub ve staročeském svátečním pokrmu.

2

Na sádle orestujte nadrobno nakrájené dvě velké cibule pěkně dozlatohněda. „Můžete použít i jiný tuk, pokud držíte linii. Ale já si myslím, že střídání tuků nám vůbec neuškodí. Sádlo hlavně dodá chuť a autentičnost staročeského pokrmu,“ prozrazuje důvody, proč raději při vaření houbového kuby sáhnout po vepřovém sádle. Na orestování cibule postačí 100 g sádla. Přidejte kmín.

3

Mezitím si oloupejte 4–6 stroužků česneku, nejlépe od dobrého pěstitele z vašeho okolí. České kvalitní odrůdy česneku na rozdíl od čínského česneku jsou výraznější chuťově i vůní, obsahují více silic. Čínský česnek je sice levnější, ale spotřebujete ho v kuchyni více v porovnání s česnekem z tuzemska (cena českého česneku se pohybuje od 150 do 180 Kč za kilogram, údaj: říjen 2014), navíc dovoz rok nebo dva roky starého česneku přes půlku světa se musí zákonitě projevit v jeho kvalitě.

Česnek nakrájejte na plátky, osolte a čepelí velkého nože česnek se solí na dřevěném prkénku rozetřete.

4

Na cibulce orestujte houby, přidejte kroupy a dochuťte kubu utřeným česnekem, majoránkou (množství asi na dlaň) a čerstvě mletým pepřem.

5

Vymažte si pekáč vepřovým sádlem, nasypte do něj kubu a pečte v troubě na 180 °C přibližně 20 minut. „Není ale škoda houbového kubu zapékat? Já bych to snědl už teďka,“ ptá se Ondřej Slanina Filipa Sajlera, který si přípravu houbového kuby po staročesku vzal na starost. „Zapečme. Pěkně se spojí chutě a pokrm bude mít trochu krustu,“ vysvětluje Sajler v pořadu Kluci v akci.

Tipy

Podívejte se i na další tradiční recepty z krup: šoulet, kroupy do bramborové polévky, kaše z krup nebo karbanátky v receptáři pro šikovné ruce HOBBYs.CZ

Autor: staroceskerecepty.cz | Zobrazit autorská práva Fotografie houbového kuby: CzechTourism, photo.czechtourism.com/photo/5869
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...

Nejnovější články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...