Jste zde

Vepřové na houbách s hráškem: Chutná a zdravá klasika

Úterý, 31. Červenec 2018 - 18:50

Vepřové na houbách s hráškem je jídlo vonící poctivou domácí kuchyní. Měkké plátky trochu nevýrazného vepřového báječně provoní použité máslo, houby a cibule. Chuťový akord doplní jemně nasládlý hrášek.

Vepřové na houbách s hráškem nejen výtečně chutná a hezky vypadá. Třebaže se jedná o tradiční úpravu, zcela odpovídá současným nutričním požadavkům na pestrou, vyváženou stravu.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

  • 600 g vepřové libového masa (kýta, karé, plec)
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • 80 g másla
  • 6 větších plodnic hub nebo žampionů
  • 4 lžíce hrášku
  • Sůl, pepř
  • Případně worcester

Houby z lesa i z pěstírny

Vepřové na houbách s hráškem připravujeme z kvalitního vepřového masa. Dobře se hodí karé (pečeně, kotleta bez kosti), kýta nebo pěkná libová plec. Na jednu porci pro dospělého počítáme asi 130 gramů syrového masa.

S vepřovým na houbách s hráškem není třeba čekat až do houbařské sezony. K jeho přípravě můžeme použít chuťově velmi výrazné sušené houby nebo celoročně dostupnéžampiony, které jsou pro někoho akceptovatelnější, a pro jiné zase stravitelnější než lesní houby. V případě čerstvých hub volíme z hřibovitých a vybíráme menší pevné kusy. Jestliže máme sušené houby, prospěje jim, když je na několik hodin předem namočíme ve studené vodě. U žampionů jen hledíme, aby nebyly zapařené nebo plesnivé.

Houby a hrášek nejsou jen pro okrasu

Vepřové na houbách s hráškem je tak oblíbené a chutné, že by se k němu nemuselo ani nic dodávat. Přesto není na škodu podívat se na hrášek a žampiony z hlediska zdravé výživy. Obě suroviny jsou zajímavé i nutričně.

I když by se mohlo zdát, že jsou houby jen takovou málo kalorickou vlákninovou „výplní“, jsou pro lidský organismus přínosem. Především obsahují vitamin D a draslík. O žampionech se uvádí, že obsahují minerální soli, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan, selen, vitaminy B, vitamin D.
Energetická hodnota ve 100 g žampionů je asi 35 kilokalorií.

O „kladných vlastnostech“ zeleného hrášku asi nikdo nepochybuje, tak jen pro rekapitulaci: bílkoviny, tuk, minerální soli, vláknina, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan, selen, vitaminy skupiny B, vitamin A a karoten, kyselinu listovou, vitamin K, nenasycené mastné kyseliny, vitamin E.

Energetická hodnota ve 100 gramech hrášku je asi 81 kilokalorií (339 kJ).

1

Maso nařežeme přes vlákno na řízky, z obou stran naklepeme. Osolíme a jemně opeříme. Jestliže budeme používat chuťově méně výrazné žampiony, plátky masa lehce zakápneme worcesterskou omáčkou. U lesních a sušených hub to je zbytečné.

Cibuli oloupeme, opláchneme a nakrájíme na měsíčky nebo půlkolečka. Houby očistíme a celé nakrájíme na plátky.

Rozehřejeme máslo a opečeme na něm zprudka plátky masa.

2

Teprve pak nasypeme cibuli a společně opékáme, až cibule zežloutne.

Přisypeme syrové houby, lehce je posolíme, zmírníme teplo, zamícháme, přiklopíme poklicí, aby všechny suroviny pustily vlastní šťávu.

Když používáme sušené houby, nalijeme k masu i s vodou, v níž se máčely.

Asi po třech minutách přilijeme tolik horké vody, aby byla směs z poloviny ponořena. Při nízké teplotě dusíme do měkka.

Když jsou plátky měkké, přisypeme hrášek. Nejlepší by byl čerstvý, ale ten je pouze zkraje léta, a většině lidí nedostupný, protože na českém trhu se vyskytuje velmi málo. Obvykle se musíme spokojit s hráškem z konzervy.

Jestliže se odpařilo hodně tekutiny, mírně podstříkneme a ještě asi tři minuty vaříme.

3

Na závěr šťávu ochutnáme, případně dochutíme solí a pepřem. Protože bylo použito máslo,vlastní šťáva z něj, cibule a hub je dostatečně viskosní, netřeba zahušťovat.

V případě, že má přesto někdo rád hodně omáčky, přidáme trochu víc vody a pokrm zahustíme ořechem moučného másla. Zátřepka z mouky nebo jíška by pokrmu ubrala na čisté chuti.

4

Vepřové na houbách s hráškem velmi dobře chutná s domácími nebo kvalitními pevnými těstovinami, s kroketami z bramborového těsta nebo s bramborovým knedlíkem. Ale dobrá je rýže nebo vařené či americké brambory.

Leaderboard
Medium rectangle
Autor: staroceskerecepty.cz | Zobrazit autorská práva Foto: (jez)
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...

Nejnovější články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...