Jste zde

Chlupaté knedlíky se zelím a uzeným masem. Česká zimní klasika

Úterý, 31. Červenec 2018 - 18:35

Bosáky, modráky, volováky… Kolik je lidových názvů pro chlupaté knedlíky? Chlupaté knedlíky patří do zlatého fondu tradiční české kuchyně. Nemělo by se na ně zapomínat. Chlupaté knedlíky je možno připravit na desítky způsobů. V době, kdy za okny skučí meluzína, a nebo by alespoň podle kalendáře skučet měla, chutnají chlupaté knedlíky nejlépe s kyselým zelím a kouskem čuníka. Což takhle třeba s dobrým uzeným bůčkem?

Tak se dáme do vaření. A můžeme pozvat hosty, o takové gruntovní a „echt“ české jídlo se přece musíme podělit.

1

Chlupaté knedlíky nemůžeme „zapřít“

Řekněme si na rovinu, udělat chlupaté knedlíky není vůbec složité, je to jen poměrně pracné. A toho nádobí! Chlupatý knedlík, to není jen něco zamíchat v míse a šup s tím do trouby. Při jejich přípravě musíme udělat několik nepopulárních kroků, tento úsek cesty za dobrým chlupatým knedlíkem nelze pohodlně obejít. A tak někdy, když rodina teskní třeba po chlupáčích se zelím a uzeným, chtělo by se nám říct, že „vlastně ani nevíme, co to ty chlupaté knedlíky jsou.“ Víme, víme. Tak žádné výmluvy a do chutě do díla.

2

Důležitá je koordinace práce

Ze všeho nejdřív dáme vařit uzené maso. Celý kousek, který jsme koupili (dostali) dáme do hrnce (nejlepší je tlakový), zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Nevadí, jestli ho je víc, než sníme k obědu. Případný nespotřebovaný díl z většího kusu necháme vychladnout a pak zatuhnout v lednici. Někdy později si na něm pochutnáme jen s chlebem, v lednici se nezkazí. Vaření trvá asi hodinu, v papiňáku o polovinu méně. Dost času na ostatní práce.

3

Zelí: I „zdravé“ potraviny mohou škodit

Do jiného hrnku dáme vařit asi půl kilogramu kyselého zelí. Zda z něho budeme nejdřív slévat lák nebo ne, záleží na rodinných chutích, ale i na zdravotním stavu strávníků. Všichni známe „zdvižené ukazováčky“, že se zelí má konzumovat i s lákem, a pokud možno nevařené. Ke knedlíkům ho uvařit musíme – změkne a znovu natáhne osmózou vypuštěnou tekutinu, čímž nabyde.

 

A slévání té „super zdravé“ šťávy? Někomu zelí vařené ve zředěném láku připadá příliš kyselé a slané. Ovšem co je horší – mnohým lidem to nedělá dobře v zažívání (histaminová intolerance), jiného zase po příliš kyselém zelí pálí žáha (refluxní choroba jícnu). Takže pro některé skupiny lidí je lepší pochutnat si na méně kyselém zelí bez rizika možných potíží a ztracená „céčka“ ze zelí dohnat při svačině dvěma jablíčky.

Ať tak nebo onak uvařené zelí slijeme a necháme zatím v hrnku.

4

Chlupaté knedlíky: Recept a příprava

Dáme se do chlupáčů. Na chlupaté knedlíky používáme syrové brambory. Pro velký rodinný oběd (a aby bylo i trochu na přidání) jich budeme potřebovat asi kilogram. I když chlupaté knedlíky můžeme dělat i v létě (třeba se smaženými vajíčky nebo s houbovou smaženicí), vhodnější jsou zimní vyzrálé brambory. Letní brambory jsou hodně vodnaté.

  • Brambory oloupeme (škrabkou), vykrájíme očka a jemně je nastrouháme. Vymačkáme puštěnou tekutinu.
  • Do brambor rozklepneme jedno či dvě vajíčka (podle velikosti a stavu zásob). Přisypeme polohrubou mouku. Kvalita brambor (obsah vody) určuje její potřebu na jeden kilogram brambor. orientačně lze uvést, že na výchozí kilogram brambor budeme potřebovat 250 až 300 gramů. Ale to není dogma – důležité je, abychom vymíchali tužší těsto – tak tuhé, aby se z něj daly snadno vykrajovat noky nebo tvarovat knedlíčky.
  • Do většího kastrolu dáme vařit vodu. Přidáme lžíci soli. Jestli si tuhostí těsta nejsme jisti, spustíme do vroucí vody jeden zkušební knedlík. Když drží tvar a „nerozpouští“ se před očima, je těsto dobře tuhé. Když se knedlík hned rozsype, přidáme ještě trochu mouky.
  • Knedlíky do vroucí vody vykrajujeme předem namočenou lžicí. Nebo je možný i méně obvyklý postup – rukou rychle tvarujeme zaoblené knedlíky a pouštíme do vody. Vytvoříme knedlíky z poloviny množství těsta.
  • Necháme projít varem a dřevěnou vařečkou lehce zamícháme, aby se všechny knedlíky odlepily ode dna. V nezakrytém kastrolu vaříme asi dvanáct minut.
  • Pak jeden knedlík vyndáme, na prkénku rozkrojíme a ochutnáme. Brambory uvnitř nesmějí být syrové. Jsou-li, ještě tak tři minuty vaříme.
  • Cedníkem vybereme a dáme vařit knedlíky z druhé části těsta.
5

Maso na talíři, polévka se vaří

Zatímco se vaří druhá várka knedlíků, vyndáme uvařené maso z hrnce. Vodu nevylíváme. Nyní záleží na kvalitě masa a na naší chuti vařit. Uvařené maso můžeme nechat tak, jak je, pouze je nakrájet na plátky. a nebo je ještě můžeme vylepšit. Seřízneme nejtučnější vrstvu a rozsekáme nadrobno.Nakrájíme jednu cibuli a na lžičce sádla ji společně s tučnými odřezky a plátky masa zprudka opečeme. Pak zalijeme sběračkou uzeného vývaru, snížíme teplo, přikryjeme poklicí a necháme pomalu dusit. Vznikne krásně zlatá a velmi chutná cibulová omáčka.

Vývar po uzeném bůčku není moc silný (v porovnání s vývarem z uzených žeber). Proto do něj přidáme trochu kořenové zeleniny (může být i zmražená). Zavaříme polévkovou těstovinou, trhanými krupkami, nebo dvěma hrstkami proprané pohanky, dochutíme trochou pepře a čerstvou nebo sušenou petrželkou. Je-li třeba, přisolíme. Polévka je hotova.

6

Chlupáče se zelím: Jdeme do finále

Kastrol po vaření knedlíků čistě vymyjeme. Rozpustíme v něm dvě lžíce sádla a osmažíme na něm do zlatova velkou drobně pokrájenou cibuli. Přisypeme uvařené zelí, dobře zamícháme. Pak vsypeme knedlíky a dobře promícháme se zelím. Ochutnáme, případně jemně přisolíme. Vypneme plotýnku a můžeme podávat.

K porci chlupatých knedlíků se zelím přidáme maso. Jestliže jsme je opekli a podusili na cibulce, ještě trochu přelijeme cibulovým sosem.

Po chlupatých knedlících se zelím a s uzeným bůčkem přijde k duhu sklenice dobrého piva. Pak dvacetiminutový odpočinek a rázná vycházka, aby měl organismus příležitost vydat ze sebe kalorie přijaté navíc.

7

Všimli jste si…

… že jsme při vaření výtečného oběda nepoužili žádné průmyslově vyráběné dochucovadlo? Snad za jedinou „chemií“ může být označena stopa rychlosoli z uzeného, ale ta je opravdu nepatrná.

Tipy

Autor: staroceskerecepty.cz | Zobrazit autorská práva Foto a recept na chlupaté knedlíky se zelím a uzeným masem: jezz
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...

Nejnovější články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...