Staročeský oukrop. Česnečka od Pohlreicha je bohatší variantou oukropu
„Na nachlazení a ostatní neduhy česnekovou polévku, oukrop neb česnečku užívati, polévka jest osvědčeným medikamentem staročeské kuchyně.“
I takto by se dal trefně uvést recept na česnečku, která své kořeny má i ve staročeské kuchyni. Předpisů na oukrop z česneku a brambor naše babičky a prababičky znaly několikatero. Marie Janků-Sandtnerová také dva recepty na oukrop v Knize rozpočtů a kuchařských předpisů popsala.
Důkazem nesmrtelnosti česnekové polévky budiž i to, že se předpis dochoval dodnes, „moderní“ bílá česnečka od Pohlreicha jest „přepychovější“ česnečkou původní. Čerpající ze staročeského receptu na prostou a lacinou, ale zato zdraví posilující polévku. Ochutnejme tu původní. A navrch recept na česnečku od Pohlreicha ke srovnání v odkazu.