Jste zde

Pórková polévka: Nejlepší staročeské recepty na pórkovou polévku

Úterý, 31. Červenec 2018 - 13:59

Pórková polévka: Pórek byl (a dodnes je) ve staročeské kuchyni pro svou chuť téměř nepostradatelný do polévek, omáček nebo se užíval na kolečka nakrájený na krajíci chleba. Tradiční krémová pórková polévka měla jednoduchý recept, byla levná a podle krajových a rodinných zvyklostí se do pórkové polévky přidávaly někdy i brambory. Třeba jižních Čechách se tradičně vařila pórková polévka s kvasnicemi. Navíc pór zahradní povzbuzuje chuť k jídlu, dokonce pomáhá při zácpách, nadýmání a střevních potížích. Polévka je prostě grunt!

1

Prostá krémová pórková polévka

Suroviny na polévku: 1 velký pórek, máslo, hladká mouka, mléko, 1 vaječný žloutek a sůl pro dochucení polévky

Pórek dobře očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka, která uvaříme v osolené vodě. Uvařený pórek propasírujeme nebo rozmixujeme. Pórkovou polévku budeme zahušťovat jíškou – z másla a hladké mouky uděláme jíšku, kterou přidáme do pórků. Polévku opět povaříme, rozšleháme žloutek a spolu s mlékem zalijeme do polévky. Pórkovou polévku nakonec dochutíme solí a podáváme na stůl.

2

Polévka pórková s knedlíčky v receptu Marie Janků-Sandtnerové

Autorka Marie Janků-Sandtnerová ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů určené všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů pórkovou polévku rovněž chystala z pórku, jíšky, mléka a vaječného žloutku. Navrch ale polévku dochucovala muškátovým oříškem, který rovněž jako pórek podporuje chuť k jídlu a zajišťuje klidné trávení, a do polévky přidávala knedlíčky: morkové nebo houskové.

Suroviny na pórkovou polévku pro 5 osob: 15 dkg póru, 4 dkg másla, 6 dkg mouky, sůl, na špičku nože muškátového oříšku, zelná petržel, 1/8 litru mléka, 1 žloutek

Dobře očištěný, opraný pórek rozkrájíme na malá kolečka a vaříme v osolené vodě, dokud pórek nezměkne. Mezitím si přichystáme světložlutou máslovou jíšku, kterou rozředíme ji odvarem póru. Pórek prolisujeme, přidáme zpět do polévky a vaříme. „Než se nese polévka na stůl, přidá se strouhaný muškátový oříšek a zelená sekaná petrželka,“ uvádí Sandtnerová v receptu na pórkovou polévku. Ke konci vaření je možné do polévky přidati žloutek, který jsme v mléce rozmíchali. Pórková polévka se podává s morkovými nebo houskovými knedlíčky.

3

Pórková polévka s kvasnicemi. Krajový recept z jižních Čech

Suroviny na hrnec pórkové polévky: 1 l vody, 30 g másla, 30 g kvasnic, 5 pórků střední velikosti, 20 g cibule, sůl, mletý pepř, zelená petrželka. Na jíšku je potřeba 40 g másla a 30 g hladké mouky

Uděláme si nejprve základ pórkové polévky. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na másle v kastrolu. Přidáme kvasnice, osmahneme a zalijeme vodou. Pórek očistíme a nakrájíme na tenká kolečka, která asi na 5 minut přidáme povařit k cibulce a droždí. Mezitím si ve větším kastrolu přichystáme jíšku, zalijeme pórkovou polévkou a vaříme asi 20 minut. Dochutíme pepřem a solí. Před podáváním pórkové polévky na stůl přidáme do polévky nasekanou petrželku, servírujeme s na kostičky nakrájenou a osmaženou žemlí.

Autor: staroceskerecepty.cz | Zobrazit autorská práva Snímek pórkové polévky pořídil jeffreyw, zdroj a http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mmm…_potato_leek_soup_(5849815506).jpg
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...

Nejnovější články

Dušená mladá mrkev s letním zelím a pečeným vepřovým ocáskem

Mladá mrkev s letním zelím a nové brambory jako příloha k pečenému vepřovému ocásku? To je menu, kterému žádný milovník poctivé české kuchyně neodolá. A kdo ještě vepřový ocásek neochutnal, může jej napoprvé připravit třeba právě podle námi nabízeného receptu. Maso z vepřového ocásku je syté a...

Rebarborové buchty. Česká klasika, na niž nelze zapomenout

Kynuté buchty s rebarborou jsou sezonní pochoutkou, kterou si můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu, na kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Rebarborové buchty jsou syté, proto je můžeme upéct jako plnohodnotné jídlo – sladký oběd nebo večeři...

Jahodový kompot a jahodový koncentrát: Chutně a hospodárně

Vyrobit si doma jahodový koncentrát pro přípravu svěžích nápojů je hospodárné a „mazané“. V krátkém čase zpracujeme jahody. A za pár korun při minimální práci zajistíme, že onen ve všech pádech stále skloňovaný „pitný režim“ bude přes léto v naší domácnosti skutečně dodržován – a to s radostí a...

Polévka z hovězí oháňky, to je symbol tradiční poctivé kuchyně

Který bujon se nedá ničím „zfalšovat“? Jaký náhražkový polévkový extrakt se nevyrábí, protože by před znalci poctivého jídla neobstál? Co v románě nebo ve filmu objedná nestor patricijského rodu, když pozve své zhýralé potomky na poctivý oběd? Polévku z volského ocasu, neboli z hovězí oháňky....

Zadělávaná kapusta s bůčkem: Pochutná si celá rodina

Zadělávaná kapusta s vepřovým bůčkem a brambory – takto nazvané menu nezní v současné době nijak lákavě. Ovšem když se napíše dušená kapusta, vepřové výpečky a nový brambor – to už bychom si s chutí dali. Zadělávaná kapusta báječně chutná v kterékoliv gastronomické módě. Dobře vypečený vepřový bok...