Jak uvařit slepici v křenové omáčce | staročeský recept
Jak uvařit slepici v křenové omáčce | staročeský recept. Polévka nebo omáčka ze slepičího vývaru se dnes tak často nevaří. Sehnat dobře vykrmenou slepici je takřka nemožné, v obchodě ji nenajdete už vůbec. Budete-li mít štěstí a od někoho z venkova pěknou slepici dostanete, zkuste ji uvařit podle staročeského receptu. Slepice ve smetanové omáčce s křenem je totiž vynikající.
Co je potřeba
- slepice
- 2 l vody
- 100 g mrkve
- 100 g petržele
- 80 g celeru
- 60 g póru
- 100 g cibule (rozdělíme na dvě části)
- 120 g křenu
- 200 ml smetany
- 80 g sádla
- 60 g polohrubé mouky
- 20 g medu
- 4 žloutky
- 10 kuliček pepře
- 6 hřebíčků
- na špičku nože zázvoru
- podle chuti sůl
Slepici omyjte a případně dočistěte. Rozdělte ji na porce. Polovinu cibule odložte stranou na později. Do hrnce vložte veškerou pokrájenou zeleninu a koření, přidejte naporcovanou slepici a zalijte osolenou vodou. Vařte tak dlouho, dokud maso nezměkne. Pak přeceďte.
Na sádle osmahněte odloženou polovinu cibule, zaprašte moukou a nechte zpěnit. Zřeďte scezeným vývarem ze slepice na o něco větší hustotu, než jaká vám vyhovuje. Přidejte med a dobře provařte. Odstavte.
Nakonec přidejte strouhaný křen promíchaný se smetanou a žloutky. Směs v omáčce prošlehejte, ale už ji nesmíte vařit. Porce slepice přelijte na talíři omáčkou a podávejte s houskovým nebo kynutým knedlíkem.
Diskuze k článku