Jak upotřebit starší chléb na přípravu pokrmů | recepty
Trendem dnešní doby je šetřit, energiemi počínaje a potravinami konče. A přiznejme si, že plýtvat si málokdo může dovolit. Vracíme se tedy k receptům našich předků, kteří dovedli upotřebit vše, do posledního kousku či drobečku. Dnes vám nabízíme několik tipů, jak zužitkovat starší tvrdý chléb. Budete překvapeni, jaká chutná a celkem levná jídla z něj můžete připravit.
Jak upéct chlebovec
Co budete potřebovat:
- 400 g strouhaného chleba
- několik kapek rumu (šťávy)
- máslo
- jablka
- mletá skořice
- cukr podle chuti
Pracovní postup:
- Nastrouhaný chléb pokapejte rumem (šťávou) a nechte ho zvlhnout.
- Pekáček vymažte máslem a na dno rozetřete polovinu navlhčené chlebové strouhanky.
- Další vrstvu tvoří plátky nastrouhaných jablek promíchaných se skořicí a cukrem.
- Zakryjte druhou polovinou chlebové strouhanky a na povrch položte několik lístků másla.
- Zapékejte při 180 °C a hotové posypte cukrem se skořicí.
Jak připravit náchodský chlebovník
Co budete potřebovat:
- strouhaný chléb
- mléko podle potřeby
- 100 g škvarků
- 1 cibule
- sádlo
Pracovní postup:
- Chlebovou strouhanku navlhčete mlékem.
- Pekáček vymažte sádlem a položte vrstvu strouhaného chleba.
- Další vrstvu tvoří škvarky s trochou nakrájené cibule.
- Opakujte vrstvení, poslední vrstva musí být chlebová.
- Položte kousky sádla a zapečte při 180 °C.
Podávejte s zelným salátem nebo dušeným zelím.
Jak na zapečené šumavské topinky
Co budete potřebovat:
- plátky tvrdého chleba
- 5 vajec
- česnek
- sůl, pepř
- sádlo
- 150 g tvrdého sýra
- 50 g másla
Pracovní postup:
- Chléb z obou stran opečte na sádle a potřete česnekem.
- Na másle usmažte vajíčka tak, aby byla řídká, osolte, opepřete.
- Na topinky naneste vaječnou směs a posypte je strouhaným sýrem.
- Krátce při 200 °C zapečte v troubě.
Jak upéct staročeský chlebový závin
Co budete potřebovat:
- 70 g strouhaného suchého chleba
- 150 g cukru
- 6 vajec
- 70 g mandlí
- marmeládu nebo džem
Pracovní postup:
- Oddělte bílky a žloutky.
- Žloutky utřete s cukrem a přidejte neloupané strouhané mandle.
- Vmíchejte chlebovou strouhanku.
- Zapracujte ušlehaný pevný sníh z bílků.
- Hmotu nalijte na plech vyložený papírem na pečení.
- Upečte při 170 °C.
- Horké potřete džemem a sviňte do rolády.
Několik dalších receptů ze staršího chleba
Článek s receptem na výbornou chlebovou polévku zde, pokud máte raději video, podívejte se na jinou polévku tady (i bramborák!).
Článek na domácí dalamánky s chlebovou strouhankou klikněte
https://www.jaktak.cz/jak-usmazit-rizky-v-chlebovem-testicku-s-pivem-recept.html
Diskuze k článku