Jak připravit staročeskou muziku neboli odvárku | recept na omáčku ze sušeného ovoce
Jak připravit staročeskou muziku neboli odvárku | recept na omáčku ze sušeného ovoce. Odvárka, muzika nebo tomáškový kompot je kořeněná omáčka ze sušeného ovoce s mandlemi a rozinkami. Vařila se tři dny před Štědrým večerem – 21. prosince, kdy římskokatolická církev slavila památku svatého Tomáše (až do r. 1969 – odtud název tomáškový kompot). Aby dobře chutnala, musela se dobře proležet, a proto se jedla až na Štědrý den. Podávala se samotná nebo k vánočce. Máte chuť si staročeskou vánoční omáčku vyzkoušet? Můžete, tady je recept.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Jak upéct jablečný tvaroháč | regionální recepty
Jak upéct jablečný tvaroháč | regionální recepty. Zajímavý recept na krajovou specialitu, jež se dříve pekla o Vánocích na Přerovsku, mě zaujal na prv…
Jak udělat bezinkový sirup s ostružinami | recept
Jak udělat bezinkový sirup s ostružinami | recept. Tento zajímavý starý recept na vynikající šťávu z bezinek a ostružin určitě vyzkoušejte. Jednotlivé…
Jak upéct perník na strouhání | recept z 20. let minulého století
Jak upéct perník na strouhání | recept z 20. let minulého století. Perník na strouhání nebývá k dostání v každém obchodě. Proč si ho tedy neupéci doma…
Jak upéct protivínskou litinu | levné jídlo z brambor
Jak upéct protivínskou litinu | levné jídlo z brambor. Litina je velmi levné staročeské bramborové jídlo. Dělá se v každém kraji jinak a jídlo má i sp…
Jak uvařit čočku po staročesku | jednoduchý recept
Jak uvařit čočku po staročesku | jednoduchý recept. Staročeská kuchyně hojně využívala luštěniny, nejen čočku, ale i hrách, fazole a boby. Všechny rec…