Jak připravit posvícenskou husu po staročesku | recept na polévku a 2× hlavní chod
Jezte drůbež! Radil to už našim dávným předkům Jan Kopp z Raumenthalu, tělesný lékař Jeho Milosti královské Ferdinanda I. Podle něho dokonce „ti, kteří mnoho slepic, hus a kuřat jedí, rozumnější a můdřejší sú, než ti, kteří se sviňským a hovězím masem, zelím a řepou, mrkví, hrachem a krupami živí.“
Nutno podotknout, ž husa patřívala k dražším pokrmům a každý si ji nemohl dovolit. Cena husy se na přelomu 17. a 18. století pohybovala od 13,5 do 30 krejcarů, což odpovídalo 6–15 librám (tj. 3–8 kg) hovězího masa.
V dnešní době si husu můžeme dovolit kdykoli, avšak nejčastěji ji podáváme při slavnostních příležitostech jako jsou např. Vánoce nebo posvícení. Nabízíme vám tři staročeské recepty na úpravu husy a doufáme, že jsme vybrali ty, na kterých si opravdu pochutnáte.