Jak si uvařit koprovou omáčku | recept
Jak si uvařit koprovou omáčku | recept. Česká klasika, kterou polovina národa nenávidí a druhá miluje. Pokud patříte mezi milovníky koprovky, máte šanci uvařit si poměrně jednoduché jídlo. Poradíme vám, jak na to. Nejlepší koprová omáčka je na jaře, kdy je k dispozici čerstvý kopr, mimo sezónu zalovíme v mrazáku nebo koupíme naložený.
Co je potřeba
- lžíce másla a lžíce hladké mouky
- 0,5 l hovězího vývaru
- 1 smetanu na šlehání ( min. 30%)
- přibližně lžíci octa na dochucení
- lžička cukru a špetka soli
- svazek čerstvého kopru
Vývar:
- 1 l vody
- přední hovězí maso
- 2 mrkve a 1 petržel
- kousek celeru a 1 cibule
- bobkový list, nové koření a celý pepř
- sůl
Krok 1
Nejlépe v tlakovém hrnci si uvaříme vývar. Všechny ingredience dáme do hrnce a alespoň třičtvrtě hodiny vaříme. Můžeme vařit i v pomalém hrnci, klidně přes noc. Maso musí být krásně měkké a vývar silný.
Krok 2
Mezitím si uvaříme alespoň deset vajec natvrdo.
Krok 3
V hrnci si rozpustíme máslo, poprášíme moukou a usmažíme zlatavou jíšku. Do hotové jíšky vmícháme část vývaru. Musíme míchat pečlivě, aby se nám neutvořily hrudky. Přiléváme vývar, dokud nemáme požadované množství omáčky. Zbytek vývaru necháme vychladnout a využijeme třeba na polévku.
Krok 4
Základ na omáčku alespoň dvacet minut provaříme. Přidáme ocet, cukr, sůl. Ochutnáme a doladíme podle své chuti. Mezitím si nadrobno nasekáme kopr.
Krok 5
Nasekaný kopr lehce vmícháme do omáčky a přiléváme smetanu. Už nevaříme, jenom promícháme.
Krok 6
Uvaříme si houskový knedlík, nebo v některých rodinách se ke koprové omáčce podávají brambory. K omáčce je výborné maso z vývaru a vajíčko uvařené natvrdo.
Krok 7
A teď už jenom popřát dobrou chuť!