staroceskerecepty.cz

Jak si uvařit koprovou omáčku | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak si uvařit koprovou omáčku | recept. Česká klasika, kterou polovina národa nenávidí a druhá miluje. Pokud patříte mezi milovníky koprovky, máte šanci uvařit si poměrně jednoduché jídlo. Poradíme vám, jak na to. Nejlepší  koprová omáčka je na jaře, kdy je k dispozici čerstvý kopr, mimo sezónu zalovíme v mrazáku nebo koupíme naložený.

 

Co je potřeba

  • lžíce másla a lžíce hladké mouky
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 1 smetanu na šlehání ( min. 30%)
  • přibližně lžíci octa na dochucení
  • lžička cukru a špetka soli
  • svazek čerstvého kopru

Vývar:

  • 1 l vody
  • přední hovězí maso
  • 2 mrkve a 1 petržel
  • kousek celeru a 1 cibule
  • bobkový list, nové koření a celý pepř
  • sůl

 

Krok 1

Nejlépe v tlakovém hrnci si uvaříme vývar. Všechny ingredience dáme do hrnce a alespoň třičtvrtě hodiny vaříme. Můžeme vařit i v pomalém hrnci, klidně přes noc. Maso musí být krásně měkké a vývar silný.

 

Krok 2

Mezitím si uvaříme alespoň deset vajec natvrdo.

Krok 3

V hrnci si rozpustíme máslo, poprášíme moukou a usmažíme zlatavou jíšku. Do hotové jíšky vmícháme část vývaru. Musíme míchat pečlivě, aby se nám neutvořily hrudky. Přiléváme vývar, dokud nemáme požadované množství omáčky. Zbytek vývaru necháme vychladnout a využijeme třeba na polévku.

 

Krok 4

Základ na omáčku alespoň dvacet minut provaříme. Přidáme ocet, cukr, sůl. Ochutnáme a doladíme podle své chuti. Mezitím si nadrobno nasekáme kopr.

Krok 5

Nasekaný kopr lehce vmícháme do omáčky a přiléváme smetanu. Už nevaříme, jenom promícháme.

 

Krok 6

Uvaříme si houskový knedlík, nebo v některých rodinách se ke koprové omáčce podávají brambory. K omáčce je výborné maso z vývaru a vajíčko uvařené natvrdo.

 

Krok 7

A teď už jenom popřát dobrou chuť!


Zdroj: https://www.staroceskerecepty.cz/jak-si-uvarit-koprovou-omacku-recept.html