Jak upéct staročeský pivní štrúdl | recept
Jak upéct staročeský pivní štrúdl | recept. Staročeské recepty se vyznačují tím, že jsou většinou jednoduché a neodpovídají našim dnešním chutím. Štrúdl z pivního těsta jsem proto raději, na rozdíl od originálu, obohatila rozinkami a mouku na těsto jsem zvolila hladkou. Původní recept totiž začíná větou: Vezmi mouku, jakou zrovna máš... Závin se povedl, studený chutná lépe než teplý. V chuti teplého těsta mně vadila absence špetky soli, tu bych tam určitě přidala.
Co je potřeba
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g tuku (sádlo, máslo)
- 1 lžíce moučkového cukru
- 125 ml světlého piva
Náplň:
- jablka
- mletá skořice
- rozinky
- cukr podle chuti
strouhanka pod jablka
Krok 1
Z mouky, cukru, piva a tuku vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte hodinu odpočinout v chladu.
Krok 2
Připravte si jablečnou náplň. Jablka i se slupkou nastrouhejte na hrubé nudličky, jemné plátky nebo je pokrájejte na kousky. Se strouhanými jablky bude hotový závin „utaženější“, s nakrájenými volnější. Ovoce promíchejte s mletou skořicí, rozinkami a uvažte, je-li třeba přidat cukr.
Množství jablek zvolte podle toho, zda máte raději více nebo méně plněný štrúdl.
Krok 3
Odpočinuté těsto rozdělte na polovinu a každou vyválejte na lehce pomoučené desce na tenký plát. Celou plochu posypte jemnou strouhankou, zachytí jablečnou šťávu uvolněnou při pečení. Rozprostřete jablečnou vrstvu a zaviňte jako roládu.
Krok 4
Štrúdl přeneste na plech s papírem na pečení. Položte ho švem dolů. Ostrou špejlí na několika místech propíchejte, potřete mlékem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C do zezlátnutí. Během pečení ještě jednou nebo dvakrát potřete povrch mlékem.