Jak připravit lívance se zázvorem | recept z farské kuchyně
Jak připravit lívance se zázvorem | recept z farské kuchyně. Staročeský recept na lívance se od našeho současného liší jen v přidání mletého zázvoru do těsta. Nebojte se nezvyklé přísady, s ovocným džemem jde chuť zázvoru skvěle dohromady. Původní recept doporučuje lívance potírat šípkovou marmeládou, ale meruňkovou nebo jahodovou rozhodně nic nezkazíte.
Co je potřeba
- 500 ml mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- 30 g cukru
- 30 g droždí
- 300 g hladké mouky
- necelá lžička mletého zázvoru
- citronová šťáva
- moučkový cukr
- ovocný džem
- tuk na potírání pánve
Krok 1
Ve vlažném mléce s cukrem a lžící mouky nechte vzejít rozdrobené droždí. Přidejte sůl, zbývající mouku, vejce a zázvor. Důkladně vymíchejte, vznikne řidší těsto. Nechte ho na teplém místě asi hodinu kynout.
Krok 2
Lívancové těsto nalijte naběračkou na rozpálený, tukem potřený lívanečník nebo pánev. Doporučuji přepuštěné máslo. Opečte z obou stran.
Krok 3
Upečené lívance pokapejte citronovou šťávou a pomažte džemem. Složte je na čtvrtinu nebo zarolujte a poprašte moučkovým cukrem. Nejlépe chutnají ještě vlažné.