Jak uvařit hrachovou kaši s uzeným | staročeský recept
Jak uvařit hrachovou kaši s uzeným | staročeský recept. Ve staročeské kuchyni patřil hrách mezi časté pokrmy, dokonce se uvádí, že mu patří první místo mezi hlavními jídly. Až za ním jsou maso, sýr, kaše, šišky a chléb. Hrách a luštěniny obecně jsou bohaté na bílkoviny, sacharidy, vlákninu, některé důležité vitaminy a minerály. Luštěniny jsou hůře stravitelné a způsobují nadýmání. Vhodnou kuchyňskou úpravou se dají tyto nežádoucí účinky zmírnit.
Co je potřeba
- hrách
- cibule
- česnek
- majoránka
- sůl
- sádlo
- mletý černý pepř
Krok 1
Nejstarší kuchařské knihy neuvádějí míry ani váhy, zkuste si kaši uvařit podle návodu, ale s libovolným poměrem ingrediencí - podle vlastní chuti, je to jednoduché. Místo zdlouhavé přípravy kaše z celého hrachu doporučuji využít loupaný půlený hrách. Ušetříte mnoho času, nebudete muset odstraňovat hrachové slupky třením přes síto.
Krok 2
Hrách nechte několik hodin namočený ve vodě a pak uvařte. Nedávejte příliš velké množství vody, raději ji během varu podle potřeby dolévejte. Z téměř měkkého hrachu slijte přebytečnou vodu, hrách osolte, okořeňte mletým pepřem, česnekem a majoránkou. Majoránka zmírní nadýmání. Ochucený hrách rozvařte na kaši a nechte odpařit tolik tekutiny, abyste dosáhli požadované hustoty kaše.
Krok 3
Na sádle opražte pomalu a při mírné teplotě drobně pokrájenou cibuli. Smažte pomalu proto, aby se cibulka nepřipalovala, ale hezky zkaramelizovala a byla křupavá. Hotovou cibulkou posypte hrachovou kaši na talíři. Podávejte s vařeným uzeným masem a kyselou okurkou.
Hotovou hrachovou kaši ještě před podáváním můžete protřít přes husté síto nebo rozmixovat, aby byla hladká. Nevadí-li vám kousky hrachu, nechte ji tak.