Jak připravit švestkovou omáčku a smažené švestky v těstíčku | staročeský recept
Jak připravit švestkovou omáčku a smažené švestky v těstíčku | staročeský recept. Švestková omáčka se vařívala ve staročeské kuchyni k uzenému masu a podávala se s bramborami jako přílohou. V článku uvádíme původní recept na omáčku podle Rettigové a zároveň ještě předpis na švestky v těstíčku od stejné autorky. Oba recepty jsou bez uvedení přesného množství ingrediencí, ale jsou natolik jednoduché, že je snadno uděláte sami, podle svého uvážení a zkušeností v kuchyni.
Co je potřeba
Omáčka:
- zralé až přezrálé švestky
- kousek celé skořice
- několik hřebíčků
- smetana
- hladká mouka
- sůl
- volitelně cukr
Smažené švestky:
- hodně zralé švestky
- loupané mandle
- hladká mouka
- cukr podle chuti
- trochu bílého vína
- sníh z bílků
- přepuštěné máslo
- mletá skořice
Krok 1
Omyjte a vypeckujte švestky. Čím zralejší švestky budou, tím lepší chuť bude omáčka mít. Ke švestkám do hrnce přidejte koření, 2–3 lžíce vody a nechte je pod poklicí rozvařit. Pro lehce mandlovou chuť by se měly švestky vařit celé i s peckami. Pokud jste si jistí, že švestky nejsou červivé, vařte je tak. K vypeckovaným švestkám přidejte několik pecek zabalených v gáze nebo uzavíratelném sítku.
Krok 2
Jakmile švestky změknou, zahustěte je smetanou s rozmíchanou moukou. Povařte, osolte a případně doslaďte. Hotovou omáčku doslaďte a přeceďte na porce masa.
Tuto omáčku vařím s malou obměnou. Ke švestkám přidám cípek badyánu, hřebíček a skořici. Rozvařím a ochutím rumem. Zavařím do sklenic (20 min. při 80 °C) a před použitím vmíchám smetanu ke šlehání. Podle chuti dosladím. U nás se podává s plzeňskými rozpeky https://www.jaktak.cz/jak-upect-plzenske-rozpeky-recept.html nebo nasucho pečenými vdolky. Omáčka je skvělá teplá i studená.
Krok 3
Ze švestek odstraňte pecku a nahraďte ji spařenou oloupanou mandlí. Z mouky, cukru, vína a ušlehaného bílku připravte těstíčko, švestku v něm namočte a vhoďte do horkého přepuštěného másla. Dozlatova je vysmažte a obalte v mleté skořici s cukrem.
V původním receptu není uveden žloutek, já ho do těstíčka přidávám, snáze se umíchá.
Krok 4
V obou receptech se mohou čerstvé švestky zaměnit za sušené. Doporučuji jídla vařit z pravých českých švestek, mají nezaměnitelnou a lahodnou chuť. Dovážené velké odrůdy se s nimi nemohou srovnávat.