Jak uvařit dušené hovězí maso s koriandrem | zapomenuté recepty
Jak uvařit dušené hovězí maso s koriandrem | zapomenuté recepty. Ve starých kuchařských knihách je možné objevit recepty, které jsou dávno zapomenuté a dnes se podle nich už ani nevaří. Je to škoda, protože některé z nich lahodí i našim soudobým chutím, i když mnohdy nezvykle kombinují jednotlivé ingredience a koření. Následující recept je toho příkladem, jednoduše upravené hovězí maso, okořeněné mimo jiné koriandrem, novým kořením a hřebíčkem, rozhodně stojí za ochutnání.
Co je potřeba
- 500 g zadního hovězího masa
- 1 malá cibule
- lžíce sádla (původně hovězího loje)
- 1 lžička semen koriandru
- 3 kuličky nového koření
- 2-3 hřebíčky
- 7 kuliček černého pepře
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- sůl
Krok 1
Hovězí maso nakrájejte na kostky. Snažte se, aby byly alespoň přibližně stejně velké.
Krok 2
Koriandr, pepř, nové koření a hřebíček roztlučte v hmoždíři nebo umelte v mlýnku na koření. Pokud ani jedno nevlastníte, koření zabalte do papírové utěrky (sáčku, kapesníku) a roztučte hladkou stranou paličky na maso. Koření dobře zabalte, aby nelítalo všude kolem.
Krok 3
Připravené koření promíchejte s nakrájeným masem a nechte odležet v chladu nejméně hodinu. Může to být klidně více, třeba i přes noc.
Krok 4
Cibuli nakrájejte na kostičky a zpěňte ji na rozpáleném tuku. V původním receptu je uveden hovězí lůj, nahraďte ho vepřovým sádlem. Přidejte okořeněné maso, zázvor a pálivou papriku. Prudce opečte ze všech stran.
Krok 5
Ke směsi přidejte jemné nudličky česneku, mírně podlijte vodou a duste doměkka. Omáčka se ničím nezahušťuje, nechává se přírodní, proto s vodou opatrně, nepřidávejte ji příliš mnoho. Takto připravené kořeněné maso se podávalo s chlebem nebo bramborovými knedlíky.