Jak připravit kysané zelí s houbami | recept na pikantní směs
Jak připravit kysané zelí s houbami | recept na pikantní směs. Září - nejlepší měsíc v roce pro houbaře. Jak je ale připravit, aby se neopakovala stále stejná jídla? Zapátrala jsem ve starých kuchařkách a našla staročeský recept na zelí s houbami. Zaujal mě jednoduchostí a kombinací kysaného zelí a hub. Hotová směs mně nejlépe chutnala samotná, s bramborákem a v listovém těstě. Naši předci tento pokrm jedli s vařenými brambory. Ať se rozhodnete jakkoli, určitě si na houbovém zelí pochutnáte.
Co je potřeba
- 500 g kysaného zelí
- 25 g sušených hub
- 30 g sádla
- 10 g hladké mouky
- 1 menší cibule
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky pepře
- sůl
- cukr na dochucení
Krok 1
Sušené houby namočte do vody nejméně na 3 hodiny. Kysané zelí vložte do hrnce, podlijte malým množstvím vody a přidejte scezené, na malé kousky rozsekané houby.
Krok 2
Okořeňte bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Osolte a nezakryté vařte téměř doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou.
Krok 3
Malou cibuli pokrájejte na kostičky a osmahněte na sádle do světle žluté barvy. Zaprašte moukou a umíchejte světlou jíšku. Jíšku vmíchejte do houbového zelí a důkladně provařte, zelí a houby musejí být měkké. Na závěr dochuťte cukrem.
Krok 4
Takto připravené zelí se podávalo s vařenými brambory. Na dnešní dobu je to zajímavá a hodně nezvyklá kombinace. Samotné zelí je ale překvapivě chutné a hodí se jako náplň do pirohů nebo závinu z listového těsta. Výborně chutná v klasickém bramboráku.
Místo sušených hub využijte v sezóně houby čerstvé, předem osmahlé na tuku.