Bramborové kroketky s makovou omáčkou podle Anuše Kejřové
Recept na bramborové kroketky s makovou omáčkou podle Anuše Kejřové je sice téměř sto let starý, ale i dnes ho můžete směle zařadit do jídelníčku. Kombinace bramborového těsta a makové omáčky chutná výborně! A když do těsta zabalíte švestku, bude tento staročeský pokrm ještě o stupínek lepší. Zkusíte si ho uvařit? Návod, jak postupovat, jsme nechali v přesném znění jako v kuchařce.
Co je potřeba
Bramborové kroketky:
- 1000 g vařených horkých brambor
- 10 lžic hrubé mouky
- 4 lžíce strouhanky
- 4–6 lžic mléka
- 2–3 lžíce rozpuštěného sádla
- 1 vejce
- 1 rovná lžíce soli
Maková omáčka:
- 3 hrsti máku
- mléko
- med nebo cukr dle potřeby
- špetka mleté skořice
- 1 tlučený hřebíček
Jak připravit těsto
Dáme uvařiti 1 kg bramborů ve slupkách; uvařené rychle oloupeme, rozmačkáme je válečkem a vpracujeme do nich 10 lžic sypké mouky (nutno však vše za horka zpracovati). Čtyři lžíce Zátkovy smaženky (strouhané housky) dáme na talíř, navlhčíme ji 4–6 lžícemi mléka, přidáme k bramborům, též i 2–3 lžíce rozpuštěného sádla neb másla, rovnou lžíci soli, jedno celé vejce a vše dohromady v mouce na vále zpracujeme. Pak to válečkem hodně vytlučeme.
Pozn. Doporučuji méně soli, než je uvedeno
Jak kroketky uvařit
Z těsta děláme menší šištičky, které pak v zasolené vřící vodě vaříme 5–7 minut. Nejlépe, uděláme-li si jednu šištičku na zkoušku a zavaříme ji; rozvaří-li se, tedy nutno přidati do těsta trochu mouky a znovu je propracovati.
Dokončení
Na pekáč dáme na kousek sádla osmažiti do růžova strouhanou housku; uvařené krokety vházíme do této housky a dobře je v ní obalíme.
Pozn. Tento krok můžete vynechat, kroketky s omáčkou chutnají i bez strouhanky
Tři hrsti máku utlučeme jemně v hmoždíři a pak nalijeme na něj tolik mléka, aby mák byl potopen, načež uvaříme ho do měkka.
Pozn. Dnes místo hmoždíře mák použijte mlýnek na mák
Do uvařeného přidáme dle chuti trochu syrobu neb cukru aneb i rozpuštěného medu – podle přání.
Okořeníme špetkou tlučené skořice, 1 tlučeným hřebíčkem; hotové krokety na míse srovnané takto upravenou omáčkou buď polijeme, aneb omáčku podáváme k nim v omáčníku zvláště.