Jak jednoduše na staročeskou játrovou paštiku | recept
Jak jednoduše na staročeskou játrovou paštiku | recept. Neuvěřitelně rychlá, jednoduchá a přitom tak fantastická. Paštika s intenzivní, plnou, ale stále jemnou chutí, ve které je výraznost vepřových jater vyvážena lahodnou smetanou a máslem. Voňavé staročeské koření a kapka koňaku pak z paštiky vytvoří doslova labužnickou delikatesu.
Co je potřeba
- 800 g vepřových jater
- 150 g prorostlé slaniny
- 2 menší cibule
- 100 g povoleného másla
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce koňaku
- 3–4 lžičky staročeského koření (pro kořenitější chuť i o lžičku více)
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Játra omyjte, důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky.
Krok 2
Na větší pánvi vyškvařte na kostičky nakrájenou slaninu.
Krok 3
Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli.
Krok 4
Jakmile cibule zavadne, přidejte do pánve připravená játra a zprudka je orestujte. Následně duste do změknutí přibližně 15-20 minut. Pokud je potřeba, podlijte je trochou vody.
Krok 5
Podušenou směs rozmixujte v mixéru či použijte tyčový mixér.
Krok 6
V průběhu mixování přidejte do nádoby změklé máslo a dalším mixováním zapracujte do jemné pasty.
Krok 7
Rozmixovaný základ na paštiku okořeňte staročeským kořením, solí a pepřem a současně přilijte koňak se smetanou pokojové teploty. Staročeské koření lze zakoupit jako hotovou směs v sáčku, nebo si ho můžete připravit doma smícháním soli, majoránky, mletého kmínu, pepře, bobkového listu, sladké papriky, nového koření, muškátového květu a zázvoru.
Krok 8
Připravenou paštiku rozdělte do skleniček a nechejte v chladu nejlépe přes noc proležet.
Poté již jen zakrojte čerstvé pečivo, přiložte nakládané okurky, můžete ozdobit i cibulí či zelenou cibulkou a s chutí si tuto doma připravenou delikátní paštiku vychutnejte.
Paštika je výtečná i s klasickým paštikovým kořením přidaným namísto staročeského.