Jak upéct škvarkové placky | recept na kynuté pečivo
Jak upéct škvarkové placky | recept na kynuté pečivo. Ve staročeské kuchyni se škvarkové placky pekly z těsta bez droždí, ještě dnes se někde takto pečou, třeba v našem kraji se jim říká křehkovice. Recept na placky z kynutého těsta je, co se týká surovin, stejný. Droždí je tam navíc a zajistí, že těsto není tak hutné a placky jsou výborné i druhý den. Jeden odzkoušený a prověřený recept vám nabízíme. Zkusíte ho?
Co je potřeba
- 400 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 300 g škvarků
- 42 g droždí (kostka)
- 2 žloutky
- 260 ml mléka
- sůl
- kmín nebo mák na posypání
- 1 bílek na potření
- sádlo na potření plechu
- volitelně česnek
Krok 1
Ve vlažném mléce se lžící mouky nechte vzejít droždí. Připravte si mouku, oba druhy promíchejte se solí. Máte-li velké škvarky, pokrájejte je na menší kousky. Oddělte žloutek a bílek ze dvou vajec.
Krok 2
Do mléka se vzešlým droždím přidejte mouku se solí, žloutky a škvarky. Jestliže máte rádi česnek, můžete přidat 1 - 2 prolisované stroužky. Vypracujte tužší těsto a nechte ho vykynout v teple. Mísu zakryjte poklicí nebo utěrkou. Těsto během kynutí zhruba dvojnásobně zvětší objem.
Krok 3
Vykynuté těsto rozválejte na plát asi půl centimetru silný. Při vyvalování ho nemusíte podsypávat, nelepí se. Plát nechte několik minut odpočinout a pak vykrájejte kolečka nebo čtverce.
Krok 4
Vykrájené tvary přeneste na sádlem pomaštěný plech. Povrch potřete bílkem a posypte kmínem či mákem. Ještě před tím můžete nožem, mřížkou na krájení brambor i jiným vhodným nástrojem kolečka ozdobně naříznout.
Krok 5
Placičky vkládejte do vyhřáté trouby a upečte při 200 °C dozlatova. Po upečení nechte vychladnout na kuchyňské mřížce.