Jak zapéct brambory po staročesku | jednoduchý recept
Jak zapéct brambory po staročesku | jednoduchý recept. Samozřejmě všechna čest novinkám, trendům a moderním vymoženostem, ale klasika je prostě klasika. A tato přímo staročeská. Což je zárukou nenáročného, levného a sytého jídla ze základních surovin, které jsou k dostání na každém rohu (tedy v každém obchodu). Brambory, kyselé zelí a jakékoli uzeniny sežene opravdu všude a doma už jen společně zapečete. Nad talířem s hotovým jídlem pak dáte zapravdu našim babičkám, že tuto kombinaci měly opravdu vychytanou.
Co je potřeba
- 250 ml smetany na vaření (případně mléka)
- 750 g brambor
- 250 g kysaného zelí
- 250 g buřtů, špekáčků
- 2 lžíce oleje (lépe sádla)
- 1 větší cibule
- sůl, kmín a majoránka
Krok 1
Očistěné a na kostky nakrájené brambory vařte v osolené vodě doměkka.
Krok 2
Zatímco se brambory vaří, osmahněte na pánvi s olejem pokrájenou cibuli. Pokud máte doma sádlo, rozhodně ho použijte místo oleje. Daleko více k surovinám ladí.
Krok 3
Jamile je cibule hezky zlatavá, sem tam připečená, přidejte do pánve na kostky nakrájený špekáček a společně s kmínem a majoránkou orestujte.
Krok 4
Až budou kousky špekáčků správně opečené, přidejte k nim slité kysané zelí a několik minut vše dohromady na pánvi promíchávejte. Pro snížení kyselosti můžete zelí před přidáním do pánve propláchnout vodou.
Krok 5
Do uvařených brambor přilijte jemně ohřátou smetanu či mléko a zpracujte na hustější kaši. Se smetanou je výsledek jemnější, krémovější. Podle uvážení případně dosolte.
Krok 6
Přibližně polovinu kaše naneste do tukem vymazaného pekáčku.
Krok 7
Navrstvěte na ni směs špekáčků se zelím.
Krok 8
Závěrečnou vrstvou je kaše.
Krok 9
Takto připravený pekáček vložte do předem vyhřáté trouby a zprudka zapečte při 220 °C. Stačí přibližně 20-30 minut, dokud se na povrchu neutvoří jemná, lehce opečená krusta.
Krok 10
Staročeskou klasiku podávejte nejlépe s osmaženou cibulkou a komu jsou po chuti k přikusování nakládané okurky, může ty.
Pokud oceníte tuto dobrotu z receptářů našich babiček o trochu méně výživnou, zaměňte smetanu za mléko a místo klasického tučného špekáčku zvolte například točený salám či šunku. Ještě lepší chuť dodáte jídlu přidáním uzeného masa.